Zakręcone bułeczki ze szpinakiem
Na straganach targowych, w sklepach, pojawił się młody szpinak. To najlepszy moment, żeby go wykorzystać w kuchni ! Możemy to zrobić na różne sposoby, natomiast dziś zapraszam Was na pyszne i puszyste zakręcone bułeczki ze szpinakiem. Pamiętajcie, że szpinak lubi dużą ilość czosnku, inaczej będzie trochę mdły.
Na blogu znajdziecie też:
- szpinakowy chłodnik,
- spaghetti z sosem szpinakowym,
- ziołową sałatkę ze szparagami,
- tartę ze szpinakiem i ricottą,
- tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym.
- spaghetti ze szpinakiem i pesto,
- szybką tartą z warzywami
Zakręcone bułeczki ze szpinakiem
Czas przygotowania: 3 godziny
Proporcje na 12 szt
Składniki
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 3,5 g suchych drożdży
- 50 g roztopionego masła
- 250 ml letniego mleka
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko do pomalowania ciasta
Farsz:
- 400 g mrożonego szpinaku (brykietu)
- 100 g sera feta
- 4 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, dodajemy masło i zaczyn. Przy pomocy miksera wyrabiamy gładkie i lśniące ciasto.
Ciasto dzielimy na 12 części, formujemy z nich kulki, przykrywamy je i czekamy 30 minut.
W międzyczasie zamrożony szpinak wsypujemy na patelnię i odparowujemy na małym ogniu. Dodajemy podsmażony czosnek, oliwę, solimy i pieprzymy i chwile przesmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez i mieszamy ze szpinakiem.
Po upływie 30 minut każdą kulkę wałkujemy na pasek o dł. około 20 cm. Na pasku układamy farsz i rolujemy ciasto.
Bułeczki wkładamy do formy na muffiny, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Każdą bułeczkę malujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 20 minut.
Studzimy na kratce.
Ciasto dzielimy na 12 części, formujemy z nich kulki, przykrywamy je i czekamy 30 minut.
W międzyczasie zamrożony szpinak wsypujemy na patelnię i odparowujemy na małym ogniu. Dodajemy podsmażony czosnek, oliwę, solimy i pieprzymy i chwile przesmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez i mieszamy ze szpinakiem.
Po upływie 30 minut każdą kulkę wałkujemy na pasek o dł. około 20 cm. Na pasku układamy farsz i rolujemy ciasto.
Bułeczki wkładamy do formy na muffiny, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Każdą bułeczkę malujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 20 minut.
Studzimy na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz