Sałatka z bobem i fasolką szparagową
Pyszny bób cały czas w natarciu, więc dziś zapraszam Was na bardzo prostą sałatkę właśnie z bobem w roli głównej. Wprawdzie jest troszkę pracy z jego obieraniem, ale możemy przecież w jego trakcie podjadać, żeby nam się ten czas zbytnio nie dłużył :-). Sałatkę można jeść na zimno, ale też doskonale smakuje gdy warzywa są jeszcze letnie. Wybór należy do Was !
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej
- 500 g bobu
- 1 cebula cukrowa
- 1/2 pęczka koperku
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek EV
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Z fasoli odcinamy końcówki i umieszczamy ją w parowarze. To samo robimy z bobem. Bób parujemy przez 10 minut, powinien być al dente, natomiast fasolkę około 20 minut. Warzywa podstawiamy do przestygnięcia, a potem obieramy bób.
W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i przyprawy.
Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy do miski, dodajemy fasolkę i bób, wlewamy sos i dokładnie mieszamy.
Ostatnio zajadamy się bobem :) Szukam pomysłów na niego, więc z przyjemnością wypróbuję przepis na sałatkę :)
OdpowiedzUsuńBuziaki serdeczne, Agatko <3
Aguś, uwielbiam bób, więc ciągle coś kombinuję. Lada chwila pojawi się też przepis z makaronem na ciepło.
UsuńSmacznego i buziaki <3
ja do bobu jeszcze nie dorosłam, miłośniczka nie jestem choć pozostałe strączki uwielbiam! ale kto wie, pewnie w takiej sałatce by mi posmakował :)
OdpowiedzUsuńKochana, to najwyższa pora dorosnąć ;-). Może ten papach podczas gotowania Cie odstręcza ?
OdpowiedzUsuń