Sałatka z bobem i fasolką szparagową



Pyszny bób cały czas w natarciu, więc dziś zapraszam Was na bardzo prostą sałatkę właśnie z bobem w roli głównej. Wprawdzie jest troszkę pracy z  jego obieraniem, ale możemy przecież w jego trakcie podjadać, żeby nam się ten czas zbytnio nie dłużył :-). Sałatkę można jeść na zimno, ale też doskonale smakuje gdy warzywa są jeszcze letnie. Wybór należy do Was !



Sałatka z bobem i fasolką szparagową
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 500 g bobu
  • 1 cebula cukrowa
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa  z oliwek EV
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Z fasoli odcinamy końcówki i umieszczamy ją w parowarze. To samo robimy z bobem. Bób parujemy przez 10 minut, powinien być al dente, natomiast fasolkę około 20 minut. Warzywa podstawiamy do przestygnięcia, a potem obieramy bób.
W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i przyprawy.
Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy do miski, dodajemy fasolkę i bób, wlewamy sos i dokładnie mieszamy.

Komentarze

  1. Ostatnio zajadamy się bobem :) Szukam pomysłów na niego, więc z przyjemnością wypróbuję przepis na sałatkę :)
    Buziaki serdeczne, Agatko <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś, uwielbiam bób, więc ciągle coś kombinuję. Lada chwila pojawi się też przepis z makaronem na ciepło.
      Smacznego i buziaki <3

      Usuń
  2. ja do bobu jeszcze nie dorosłam, miłośniczka nie jestem choć pozostałe strączki uwielbiam! ale kto wie, pewnie w takiej sałatce by mi posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana, to najwyższa pora dorosnąć ;-). Może ten papach podczas gotowania Cie odstręcza ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz