Sałatka z kaszą orkiszową
W lipcowy gorący dzień uwielbiam takie właśnie proste, lekkie i zdrowe obiady jak ta sałatka z kaszą orkiszową, dodatkiem sezonowych warzyw i fety. Możemy ją podać zarówno na ciepło - feta wtedy będzie lekko kremowa - albo na zimno. Ja z reguły przygotowuję ją wieczorem, chowam do pudełka, a następnego dnia mam gotowy lunch do pracy. Czasami dodaję do niej również pokrojonego w kostkę pomidora.
Jest pysznie i kolorowo !
Sałatka z kaszą orkiszową
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 100 g kaszy orkiszowej
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1/2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
- 50 g sera feta
- świeże oregano
- oliwa z oliwek EV
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
- świeży majeranek
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą na sitku.
Rzodkiewki kroimy w plasterki, fetę w kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy kaszę, obrany bób.
W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, przyprawy i listki majeranku. Gotowym sosem polewamy sałatkę, mieszamy.
Zdecydowanie tak :).
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńI ja :).
Usuń