Sałatka z kaszą orkiszową


W lipcowy gorący dzień uwielbiam takie właśnie proste, lekkie i zdrowe obiady jak ta sałatka  z kaszą orkiszową, dodatkiem sezonowych warzyw i fety. Możemy ją podać zarówno na ciepło - feta wtedy będzie lekko kremowa -  albo na zimno. Ja z reguły przygotowuję ją wieczorem, chowam do pudełka, a następnego dnia mam gotowy lunch do pracy. Czasami dodaję do niej również pokrojonego w kostkę pomidora.
Jest pysznie i kolorowo !


Sałatka z kaszą orkiszową
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 100 g kaszy orkiszowej
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1/2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • 50 g sera feta
  • świeże oregano
  • oliwa z oliwek EV
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • świeży majeranek
Wykonanie:
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą na sitku.
Rzodkiewki kroimy w plasterki,  fetę w kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy kaszę, obrany bób.
W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, przyprawy i listki majeranku. Gotowym sosem polewamy sałatkę, mieszamy.

Komentarze

Prześlij komentarz