Cukier miętowy



Lato w pełni, krzewy i drzewa uginają się od owoców. Zioła rosną na potęgę. W swoim zielniku mam ich sporo, ale króluje w nim przede wszystkim mięta. Uwielbiam jej zapach i smak, dlatego mam jej kilka odmian i używam na bieżąco do różnych potraw. Tym razem postanowiłam zamknąć ją w słoiku na zimę i przygotowałam cukier miętowy. Będzie smacznym, i aromatycznym dodatkiem do różnego rodzaju deserów, dań na słodko i herbaty.




Cukier miętowy
Czas przygotowania: 10 minut + czas suszenia
Składniki:
  • 1 pęczek mięty
  • 2-3 łyżki brązowego cukru


Wykonanie:
Mięte płuczemy, dokładnie osuszamy, odrywamy listki. Listki wkładamy do moździerza, wsypujemy cukier i ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Miętowy cukier wykładamy na papier i suszymy, aż będzie całkiem miałki. W trakcie suszenia mieszamy go i rozdzielamy grudki palcami.
Cukier przechowujemy w suchym i szczelnym pojemniku.


Komentarze

Prześlij komentarz