Cukier miętowy
Lato w pełni, krzewy i drzewa uginają się od owoców. Zioła rosną na potęgę. W swoim zielniku mam ich sporo, ale króluje w nim przede wszystkim mięta. Uwielbiam jej zapach i smak, dlatego mam jej kilka odmian i używam na bieżąco do różnych potraw. Tym razem postanowiłam zamknąć ją w słoiku na zimę i przygotowałam cukier miętowy. Będzie smacznym, i aromatycznym dodatkiem do różnego rodzaju deserów, dań na słodko i herbaty.
Cukier miętowy
Czas przygotowania: 10 minut + czas suszenia
Składniki:
- 1 pęczek mięty
- 2-3 łyżki brązowego cukru
Wykonanie:
Mięte płuczemy, dokładnie osuszamy, odrywamy listki. Listki wkładamy do moździerza, wsypujemy cukier i ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Miętowy cukier wykładamy na papier i suszymy, aż będzie całkiem miałki. W trakcie suszenia mieszamy go i rozdzielamy grudki palcami.
Cukier przechowujemy w suchym i szczelnym pojemniku.
Świetny pomysł
OdpowiedzUsuńI bardzo aromatyczny :-).
Usuń