Pieczone kolorowe buraki
Uwielbiam pieczone warzywa ! Według mnie taki sposób ich przygotowania jest najlepszy i najsmaczniejszy. W ten sposób warzywa zachowują swoje wartości, nie są one wypłukiwane razem z wodą, w której się gotowały. A poza tym ta forma obróbki warzyw dodaje im specyficznego pysznego smaku. Dziś zapraszam Was na wspaniałe kolorowe buraki upieczone z rozmarynem i oliwą z oliwek. Na koniec odrobina jogurtowego serka i pyszne danie gotowe. Ja wykorzystałam labneh, jogurtowy serek, który sama przygotowałam, ale w tym przepisie możecie bez żadnego problemu wykorzystać Wasz ulubiony delikatny serek.
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1000 g kolorowych buraków
- sól morska
- oliwa z oliwek EV
- świeży rozmaryn
- sok z 1/2 cytryny
- koperek
- grubo zmielony pieprz
- 2-3 łyżki labneh, jogurtowego serka
Wykonanie:
Buraki płuczemy, kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy grubą solą, rozmarynem i skrapiamy oliwą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Po upieczeniu buraki obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę, wkładamy do miski, skrapiamy oliwą, sokiem cytrynowym, posypują pieprzem, solą i posiekanym koperkiem. Mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki serka.
Komentarze
Prześlij komentarz