Przecier pomidorowy na zimę
Sierpień to pora na pomidora ! Jest pyszny, aromatyczny, pełen słońca, witamin i smaku. Jedzmy go na surowo, gotujmy, przerabiajmy... Teraz też jest najlepszy czas na zrobienie pomidorowych przetworów. Nie ma nic lepszego niż domowy przecier pomidorowy, jako baza zupy pomidorowej lub sosu do makaronu. Wybierajmy pomidory mięsiste i podłużne. Ja zawsze robię przeciery z pomidorów polnych. Warto jest się zaopatrzyć w taki specjalny przecierak do pomidorów. Przetarcie nim 5 kilogramów pomidorów to dosłownie 5 minut.
Na blogu znajdziecie również przepisy na:
Przecier pomidorowy na zimę
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 5000 g dojrzałych pomidorów polnych
- 2 szczypty cukru
Wykonanie
Pomidory kroimy na 4 części, wkładamy je do garnka. Garnek przykrywamy i gotujemy na malutkim ogniu. Gdy pomidory puszczą sok delikatnie zwiększamy ogień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Garnek odstawiamy na 30 minut. Delikatnie odcedzamy wodę, która powstała podczas gotowania., wtedy zostanie nam gęsta masa, której nie trzeba będzie odparowywać.
Pomidory przecieramy, najlepiej przy użyciu specjalnego przecieraka, który wyrzuca skórki i pestki. Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia, to pomidory przecieramy przez sito.
Przecier przelewamy do garnka, dodajemy cukier, doprowadzamy do zagotowania.
Wrzący przecier przelewamy do czystych i wyparzonych słoików. Słoiki mocno dokręcamy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i pasteryzujemy przez 60 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz