Smażona kolorowa marchewka
Piękne kolorowe marchewki ! Już w zeszłym roku przykuły moja uwagę, ale niesterany nigdzie nie udało mi się ich kupić. Ostatnio trafiłam w końcu na targ w Fortecy u Kręglickich i kupiłam je u Pana Ziółko. Zrobiłam je w bardzo prosty sposób z dodatkiem orientalnej nutki, czyli z kolendrą, kuminem i chili. Powiem Wam, że jest pyszna. Nawet jeśli nie uda się Wam kupić tej kolorowej marchewki usmażcie tę zwykłą. Na pewno też będzie pysznie !
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 1 pęczek kolorowej młodej marchewki
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka ziaren kumin
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- sól gruboziarnista
- olej do smażenia
- posiekana świeża kolendra
Wykonanie:
Marchewki płuczemy i kroimy na ćwiartki.
W moździerzu ucieramy kolendrę, kumin, sól, cukier i chili.
Na suchą patelnię wrzucamy utarte przyprawy i chwilę je prażymy, następnie dodajemy olej, wrzucamy marchewki, dokładnie obtaczamy je przyprawami. Przez chwilę marchewki smażymy, następnie zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i smażymy warzywa, aż będą miękkie.
Rzeczywiście one są piękne! W tym roku udało nam się wyhodować takie samodzielnie w ogrodzie, więc miałam trochę swoich i robiłam pieczone. Bardzo podoba mi się Twój zestaw przypraw do marchewek - to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńW przyszłym roku też się przymierzam do wyhodowania swoich :-). Ciekawe co mi wyjdzie ?
Usuń