Ciecierzyca z pomidorami
Już mamy połowę września a na bazarach i na targach ciągle kuszą nas swoją czerwienią piękne i dojrzałe pomidory. Uwielbiam je ! I staram się je wykorzystywać w mojej kuchni ile się da, póki jeszcze są. Dzisiaj zapraszam Was na bardzo proste do przygotowania danie, czyli ciecierzycę z pomidorami. Jest pyszne, zdrowe i bardzo pożywne.
Ciecierzyca z pomidorami
Czas przygotowania: 90 minut + czas moczenia
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy Lestello
- 1000 g podłużnych polnych pomidorów
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki papryki
- szczypta chili
- natka pietruszki
Wykonanie:
Ciecierzycę wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na całą noc do namoczenia. Rano wodę odlewamy, wlewamy nową, lekko solimy i gotujemy, aż ciecierzyca będzie miękka. Odcedzamy.
Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Pomidory nacinamy i zalewamy wrzątnikiem. Zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię i dodajemy ciecierzycę. Smażymy przez pięć minut. Czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do warzyw. Wszystko przyprawiamy, dokładnie mieszamy i smażymy przez minutę. Dodajemy posiekaną natkę i podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz