Peperonata
Bardzo lubię sezonowość w kuchni. Moje menu zmienia się w zależności od tego, co akurat znajduje się na straganach. Powoli zbliża się jesień, a to oznacza, że sezon na paprykę jest w pełni. Kusi nas swoimi barwami, czerwienią, zielenią, żółcią, pomarańczą...
Zapraszam, oto pyszna peperonata.
Peperonata
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 2000 g różnokolorowej papryki (czerwonej, zielonej i żółtej)
- 2 spore cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 polne podłużne pomidory
- sól
- pieprz
- ocet winny
- porządna szczypta cukru
- odrobina chili w proszku
- oliwa z oliwek EV do smażenia
- posiekana natka
Wykonanie:
Cebule obieramy, kroimy w piórka, smażymy na rozgrzanej oliwie, aż się zeszkli. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Wrzucamy do cebuli, chwilę przesmażamy, a następnie przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy, aż papryka będzie miękka.
Pomidory nacinamy i obieramy ze skórki, kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do papryki. Warzywa przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Czosnek obieramy i drobno siekamy, dorzucamy do warzyw. Wszystko dusimy razem przez 10 minut. Doprawiamy octem. Podajemy posypane natką.
Komentarze
Prześlij komentarz