Peperonata

kolorowe-papryki-na-talerzu

Bardzo lubię sezonowość w kuchni. Moje menu zmienia się w zależności od tego, co akurat znajduje się na straganach. Powoli zbliża się jesień, a to oznacza, że sezon na paprykę jest w pełni. Kusi nas swoimi barwami, czerwienią, zielenią, żółcią, pomarańczą...
Zapraszam, oto pyszna peperonata.


Peperonata
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 2000 g różnokolorowej papryki (czerwonej, zielonej i żółtej)
  • 2 spore cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 polne podłużne pomidory
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny
  • porządna szczypta cukru
  • odrobina chili  w proszku
  • oliwa z oliwek EV do smażenia
  • posiekana natka

Wykonanie:
Cebule obieramy, kroimy w piórka, smażymy na rozgrzanej oliwie, aż się zeszkli. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy  w cienkie paski. Wrzucamy do cebuli, chwilę przesmażamy, a następnie przykrywamy,  zmniejszamy ogień i dusimy, aż papryka będzie miękka. 
Pomidory nacinamy i obieramy ze skórki, kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do papryki. Warzywa przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Czosnek obieramy i drobno siekamy, dorzucamy do warzyw. Wszystko dusimy razem przez 10 minut. Doprawiamy octem. Podajemy posypane natką.

Komentarze