Jesienne śniadanie ze śliwkami
Dziś Kulinarne przygody Gatity zapraszają Was na pyszne i zdrowe jesienne śniadanie z rozgrzewającą owsianką z w roli głównej. A do owsianki dodałam aromatyczne upieczone węgierki. Teraz w październiku są najlepsze. Do tego odrobina włoskich orzechów, korzenne przyprawy i energia na cały dzień zapewniona. Miłego dnia !
Jesienne śniadanie
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych Lestello
- 500 ml mleka
- szczypta soli
- garść orzechów włoskich
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- odrobina masła
- szklanka upieczonych śliwek
- miód do osłodzenia
Wykonanie:
Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy płatki, cynamon, kardamon i sól, odstawiamy na 5 minut do namoczenia. Gotujemy, aż mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy płatki aż będą miękkie, pilnując, aby się nie przypaliły, do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodajemy masło i mieszamy.
Upieczone śliwki dodajemy do owsianki, ewentualnie dosładzamy miodem, posypujemy posiekanymi orzechami i mieszamy. Od razu podajemy.
Owsiankę ze śliwkami uwielbiam! Szkoda że sezon na nie praktycznie dobiegł końca :(
OdpowiedzUsuńJeszcze są, więc trzeba korzystać :-). Też kocham śliwki !
Usuń