Krem z papryki z chorizo
Ostatnio uczestniczyłam w warsztatach fotograficznych na których tematem przewodnim była stylizacja i fotografowanie zup. Oczywiście przy okazji mogliśmy też przetestować przygotowane przez Gienia Mientkiewicza zupy, które służyły nam za modele. Bardzo przypadła mi do gustu zupa krem z żółtej papryki. Nieco ją zmodyfikowałam, jest pyszna, a jej kolor po prosty zachwyca.
Zapraszam.
Krem z papryki
Czas przygotowania:
Składniki:
- 5 dużych żółtych papryk
- 1000 ml bulionu
- 125 g mascarpone
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
- 1-1,5 łyżeczki kurkumy
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól
- 1 kawałek chorizo (paprykowa hiszpańska kiełbasa)
Wykonanie:
Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. Gdy warzywa zbrązowieją, przekładamy je do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie zdejmujemy skórkę, staramy się zachować sos, który pojawił się w misce.
Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec wrzucamy na chwilę posiekany czosnek. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem.
Upieczoną paprykę wraz z sosem dokładnie blendujemy i dodajemy do zupy wraz z mascarpone. Dodajemy przyprawy. Gdy ziemniaki będą miękkie całość blendujemy.
Chorizo kroimy w plasterki, smażymy na suchej patelni. Gdy tłuszcz się lekko wytopi przekładamy je do zupy.
Komentarze
Prześlij komentarz