Makaron aglio & olio z krewetkami
Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Makaronu, koniecznie trzeba go godnie i smakowicie uczcić ! Dlatego dziś Kulinarne przygody Gatity zapraszają na królewskie danie czyli makaron aglio & olio z krewetkami. Krewetki i czosnek to bardzo smakowite połączenie, do tego makaron ugotowany al dente i eleganckie danie gotowe. A na dodatek jego przygotowanie jest bardzo proste.
Zapraszam !
Makaron aglio & olio z krewetkami
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu Lubella Classic pióra
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- oliwa z oliwek EV
- sól morska
- pieprz
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 500 g krewetek
Wykonanie:
Czosnek kroimy na cieniutkie plasterki, chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, delikatnie przesmażamy na nim czosnek i chili. Uważajmy, żeby nie przypalić czosnku, bo będzie wtedy gorzki. Na koniec dodajemy posiekaną natkę, solimy i pieprzymy.
Makaron gotujemy z godnie z przepisem na opakowaniu.
Kilka krewetek odkładamy, resztę obieramy i kroimy na trzy części, wrzucamy na patelnię, mieszamy. Następnie dodajemy makaron, mieszamy z sosem. Makaron podajemy od razu, ozdobiony dużymi krewetkami.
Komentarze
Prześlij komentarz