Rozmarynowa panna cotta z pieczonymi śliwkami
Dziś Kulinarne przygody Gatity polecają Wam pyszny jesienny deser - oto rozmarynowa panna cotta z pieczonymi śliwkami. Swego czasu przygotowałam ten deser z wersji z bazylią, była obłędna. Bazylia w wersji na słodko jest wyśmienita. Tym razem postanowiłam poeksperymentować z rozmarynem... i udało się. Deser smakował. Możecie go podawać na dwa sposoby, czyli ze śliwkami na ciepło lub na zimno.
Rozmarynowa panna cotta z pieczonymi śliwkami
Czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 340 ml śmietanki 36%
- 100 ml mleka 3,2%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki cukru
- 500 g śliwek węgierek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka masła
Wykonanie
- Do małego garnuszka o grubym dnie wlewamy śmietankę, mleko, dodajemy cukier i gałązki rozmarynu.
- Na małym ogniu doprowadzamy śmietankę do wrzenia, wyłączamy ogień i odstawiamy na 1 godzinę, żeby śmietanka przeszła rozmarynowym smakiem.
- Po tym czasie do śmietanki dodajemy żelatynę, delikatnie podgrzewamy, do momentu aż żelatyna się rozpuści. Nie wolno doprowadzić do wrzenia!
- Wyjmujemy gałązki rozmarynu, masę przelewamy do 4 foremek.
- Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia do lodówki.
- Owoce płuczemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki.
- Śliwki układamy w formie, przecięciem do góry.
- Posypujemy przyprawami, kładziemy kawałeczki masła.
- Owoce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
- Deser wyjmujemy z foremek, podajemy z upieczonymi śliwkami, polane sokiem, który powstał w trakcie pieczenia owoców.
Mam pytanie-co należy zrobić z masłem?
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam, dzięki za czujność :). Kawałki masła układamy na śliwkach przed włożeniem do piekarnika.
Usuń