Rozmarynowa panna cotta z pieczonymi śliwkami

deser-ze-slliwkami

Dziś Kulinarne przygody Gatity polecają Wam pyszny jesienny deser - oto rozmarynowa panna cotta z pieczonymi śliwkami. Swego czasu przygotowałam ten deser z wersji z bazylią, była obłędna. Bazylia w  wersji na słodko jest wyśmienita. Tym razem postanowiłam poeksperymentować z rozmarynem... i udało się. Deser smakował. Możecie go podawać na dwa sposoby, czyli ze śliwkami na ciepło lub na zimno.



 Rozmarynowa panna cotta z pieczonymi śliwkami
Czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania
Składniki:
  • 340 ml śmietanki 36%
  • 100 ml  mleka 3,2%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki cukru
  • 500 g śliwek węgierek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka masła


Wykonanie

  • Do małego garnuszka o grubym dnie wlewamy śmietankę, mleko, dodajemy cukier i gałązki rozmarynu. 
  • Na małym ogniu doprowadzamy śmietankę do wrzenia, wyłączamy ogień i odstawiamy na 1 godzinę, żeby śmietanka przeszła rozmarynowym smakiem.
  • Po tym czasie do śmietanki dodajemy żelatynę, delikatnie podgrzewamy, do momentu aż żelatyna się rozpuści. Nie wolno doprowadzić do wrzenia! 
  • Wyjmujemy gałązki rozmarynu, masę przelewamy do 4 foremek. 
  • Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia do lodówki.
  • Owoce płuczemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. 
  • Śliwki układamy w formie, przecięciem do góry. 
  • Posypujemy przyprawami, kładziemy kawałeczki masła. 
  • Owoce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
  • Deser wyjmujemy z foremek, podajemy z upieczonymi śliwkami, polane sokiem, który powstał  w trakcie pieczenia owoców.



Komentarze

  1. Mam pytanie-co należy zrobić z masłem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam, dzięki za czujność :). Kawałki masła układamy na śliwkach przed włożeniem do piekarnika.

      Usuń

Prześlij komentarz