Sałatka makaronowa z pieczoną dynią
Halloween i dynia to obowiązkowy duet na koniec października. Dziś zapraszam na bardzo prosty przepis, który połączy te dwa elementy, oto sałatka makaronowa z pieczoną dynią, z dodatkiem sera pleśniowego, który złamie nieco mdły smak dyni. A do tego czosnkowo-musztardowy sos. Mówię Wam jest pysznie !
Sałatka makaronowa z pieczoną dynią
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu Lubella Classic kokardki
- 50 g sera pleśniowego
- 1 szklanka pieczonej dyni pokrojonej w grubą kostkę
- 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek EV
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól
- pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem producenta. Skrapiamy go delikatnie oliwą, mieszamy i odstawiany do przestygnięcia.
W słoiczku robimy sos: wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, dodajemy musztardę, natkę i oliwę. Słoik zakręcamy i mocno nim potrząsamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Do miski wkładamy makaron i dynię. Ser kroimy w kostkę lub kruszymy, oliwki kroimy na pół, dodajemy do makaronu i polewamy sosem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz