Śliwkowe crubmle, czyli owoce pod kruszonką
To już ostatni moment, aby zrobić coś pysznego z naszych doskonałych śliwek węgierek. Śliwkowe crubmle, czyli owoce pod kruszonką będzie idealnym zakończeniem sezonu śliwkowego. To bajecznie proste danie nie pozostawi nikogo obojętnym. Możecie do niego dodać kulkę lodów wanilinowych, będzie bosko ! Smakuje i na zimno i na gorąco, Kulinarne przygody Gatity Wam to obiecują !
Czas przygotowania: 40 minut
Proporcje na formę o średnicy 27 cm
Składniki:
- 1000 g śliwek węgierek
- 50 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Wykonanie
- Owoce płuczemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki.
- Śliwki układamy w formie, przecięciem do góry. Posypujemy przyprawami.
- Składniki kruszonki mieszamy dokładnie placami, aż do otrzymania okruszków.
- Posypujemy nimi śliwki.
- Owoce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, aż kruszonka będzie złocista.
Komentarze
Prześlij komentarz