Spaghetti z pieczonymi pomidorami i oliwkami
Nie wiem czy wiecie, ale w przyszły wtorek 25 października jest Międzynarodowy Dzień Makaronu ! Mogę śmiało powiedzieć, że u nas Dzień Makaronu jest bardzo często, bo bardzo lubimy makaron i jadamy go często. W kilkanaście minut można z niego wyczarować pyszne danie. Wystarczy kilka składników i mamy pożywny obiad, ciepłą kolację, kolorową sałatkę albo też zdrowy lunch, który możemy zabrać do pracy w pudełku. Krótko mówiąc - dla każdego coś dobrego, i dla malucha i dla dorosłego. I na słodko i na wytrawnie ! Czy Wy też kochacie makarony tak jak my ?
Spaghetti z pieczonymi pomidorami i oliwkami
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu Lubella Pełne Ziarno spaghetti
- 6 pieczonych pomidorów
- 250 g serka mascarpone
- 2 ząbki czosnki
- 1 cebula
- kilkanaście czarnych oliwek
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- świeże zioła do posypania
Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Cebule wraz z czosnkiem szklimy na patelni na rozgrzanej oliwie. Pomidory kroimy w dużą kostkę, oliwki na 3 części, wrzucamy na patelnię, dodajemy mascarpone. Wszystko dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy, Podgrzewamy przez 5 minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem, posypujemy ziołami, skrapiamy oliwą i od razu podajemy,
Komentarze
Prześlij komentarz