Światowy Dzień Żywności - 16 października 2016


Zbliża się Światowy Dzień Żywności i w związku z tym wydarzeniem zapraszam dziś Was na parę słów o tym jak sobie radzić z problemem marnowania produktów spożywczych w naszych domach i jak przygotować proste danie obiadowe wykorzystując przy tym resztki, które nam pozostały z poprzedniego dnia.



Światowy Dzień Żywności - 16 października 2016

Dla mnie, blogerki kulinarnej, która na co dzień pisze o pożywieniu i ma styczność z artykułami spożywczymi, jedzenie  jest bardzo ważnym tematem. Zdarza mi się nie raz słyszeć o tym jak ludzie mówią  ile jedzenia wyrzucają do kosza. I myślę sobie - jakie to bezmyślne ! Z jednej strony rodziny, które głodują, a z drugiej mnóstwo  żywności, która ląduje w śmieciach. Dlatego też w naszym domu kładziemy duży nacisk na to, żeby jej nie marnować, wykorzystywać do przysłowiowego ostatniego okruszka i tego też od zawsze uczyliśmy nasze córki.
Czy wiecie, że na świecie co roku marnuje się 1,3 miliarda ton żywności ? Oznacza to, że wyrzucamy do kosza 1/3 wyprodukowanej żywności ! W Polsce natomiast marnujemy 9 milionów ton żywności,  z czego ponad 2 miliony ton pochodzą z gospodarstw domowych. Muszę przyznać, że te cyfry przerażają.
Co najczęściej wyrzucamy do kosza ? Według badania zrealizowanego na zlecenie Banków Żywności są to:
  • pieczywo 62%
  • owoce 47%
  • wędliny 46%
  • warzywa 35%
  • jogurty 21%
  • sery 16%

Może warto, aby ten nadchodzący 16 października był takim dniem od którego zaczniemy przykładać większą wagę do tego co marnujemy ? I zastanowimy się jaki jest tego powód ? 
Doskonale wiemy, że sposobów na niemarnowanie produktów spożywczych jest wiele, na przykład róbmy sobie plan tego co chcemy ugotować, róbmy dokładną listę naszych zakupów, kupujmy żywność dobrą jakościowo, kupujmy małe ilości i przechowujmy je w odpowiedni sposób w przeznaczonych do tego miejscach. Najlepszym miejscem do przechowywanie żywności jest oczywiście nowoczesny sprzęt AGD, czyli lodówki z innowacyjnymi funkcjami, które przedłużają świeżość produktu.
Ogromny  wybór takiego sprzętu znajdziemy w Media Markt, a jego eksperci opowiedzą, który sprzęt spełni nasze indywidualne oczekiwania. Muszę przyznać, że wchodząc tam doznaję lekkiego zawrotu głowy od ilości oferowanych produktów, więc taka profesjonalna pomoc doradcza jest bardzo potrzebna.



Myślę, że to dobry moment, aby przypomnieć dlaczego lodówki są nam tak przydatne na co dzień przy przechowywaniu produktów. Oto kilka szczegółów:
  • niska temperatura spowalnia procesy pogarszania się jakości produktów
  • procesy chemiczne są zredukowane
  • poziom wilgotności jest być dostosowana do typu jedzenia
  • niska wilgotność dla mięsa i ryb
  • wysoka wilgotność dla większości owoców i warzyw
  • wysoka wilgotność zapewnia chrupkość, odpowiednią ilość witamin i kolor
  • suche wnętrze jest pożądane, aby zapobiec skraplaniu się wody i zadbać o bezpieczeństwo naszego jedzenia
  • nie ma potrzeby rozmrażania lodówek

Wszystkie te cechy znajdziemy w modelach firmy Siemens i Bosch dostępnych w ofercie Media Market. Jest to sprzęt AGD, który pomoże nam prawidłowo przechowywać żywności. Oto modele dzięki, którym będziemy mogli bezpiecznie cieszyć się naszym jedzenim i przedłużyć jego trwałość:
- lodówka Siemiens KG36NXI35 - iQ 300 - hyperfresh, 
  • technologia noFrost zapobiega oblodzeniu
  • komora hyperFresh z regulacją wilgotności zachowa owoce i warzywa dłużej świeże
  • komora hyperFresh 0 stopni Celsjusza z obniżoną temperaturą w stosunku do temperatury panującej w całej chłodziarce zachowa ryby i mięso dłużej świeże
  • elektroniczna regulacja temperatury: łatwe i przejrzyste ustawienie docelowej temperatury
  • oświetlenie LED: równomierne i łagodne dla oczu oświetlenie wnętrza bez potrzeby wymiany 



- lodówka Siemiens KG39NAI35 - iQ500 - hyperFresh plus
  • komora hyperFresah plus z regulacją wilgotności zachowa owoce i warzywa do dwóch razy dłużej świeższe
  • komora hyperFresh 0 stopni Celsjusza zachowa świeżość ryb i mięsa dwa razy dłużej z możliwością elastycznego wysunięcia komory
  • świeżość w nowej odsłonie: premium LED perfekcyjnie oświetla każdy kąt lodówki
  • system szuflad i półek storagePlus zapewni miejsce na każdą potrzebę i schłodzi butelki szybciej
  • kąt otwarcia drzwi 90 stopni pasuje do każdej ściany: jeszcze większa wygoda i swoboda postawienia lodówki

- lodówki Bosch KGN36XL35 - Seria 4 VitalFresh  i  KGN39AI35 - Seria 6 - VitalFresh plus 

  • VitalFresh - dzięki optymalnym warunkom przechowywania produkty pozostaną dłużej świeże i pełne witamin
  • Easy Access Shelf- wysuwane szklane półki pozwalają na swobodny dostęp do produktów i wszystko mamy w zasięgu wzroku
  • Oświetlenie LED - równomierne i łagodne dla oczu oświetlenie wnętrza bez potrzeby wymiany
  • Vario Zone - większa swoboda zagospodarowania wnętrza dzięki różnej kombinacji szklanych półek i szuflad w zamrażarce
  • Perfect Fit - swoboda postawienia urządzenia bezpośrednio przy ściance lub meblach



Media Markt posiada również w  swojej ofercie lodówki Samsung, model No Frost  z technologiami typu Convertible Zone, Cool Select Zone oraz Fresh zone.
No Frost to świeżość gwarantowana przez najnowsze technologie, które zapewniają idealne chłodzenie i utrzymanie optymalnej wilgotności w każdej z komór lodówki. W lodówce nie gromadzi się lód, więc nie trzeba jej rozmrażać, a system Multi Flow zapewnia stałe i równomierne chłodzenie w całej lodówce.
Strefa Convertible Zone jest dostępna w nowych lodówkach Multidoor, pozwala ona dostosować temperaturę do aktualnie przechowywanych w niej produktów, aby zapewnić optymalne warunki. Komora znajduje się w dolnej części urządzenia po prawej stronie. Na uwagę zasługuje także szuflada Cool Select Zone, czyli lodówka w lodówce. Możemy ustawić w niej niezależną temperaturę, według naszych potrzeb. Jest to bardzo przydatna funkcja, dzięki której możemy schłodzić szybko napoje, rozmrozić  produkty lub przedłużyć świeżość owoców i warzyw.
Jestem szczęśliwą posiadaczką jednego z poprzednich modeli Samsunga i coś mi się wydaje, że właśnie Model Multidoor będzie kolejnym sprzętem chłodzącym, który pojawi się  w mojej kuchni.



Warto też przypomnieć, że Media Markt ma doskonale rozwiniętą sieć dystrybucyjną. W obecnej chwili posiada 58 sklepów stacjonarnych, zarówno w dużych aglomeracjach, jak i lokalizacjach poniżej 100 000 mieszkańców,  a także internetowy kanał sprzedaży www.mediamarkt.pl. Dodatkowo każdy produkt zamówiony w sklepie internetowym można odebrać bezpłatnie w placówce stacjonarnej. Media Markt oferuje również profesjonalne doradztwo, przeszkoleni pracownicy wyjaśnią działanie i możliwości techniczne produktów oraz pomogą wybrać model najlepiej dostosowany do potrzeb klienta.


A teraz Kulinarne przygody Gatity zapraszają Was na banalnie prostą do zrobienia resztkową zapiekankę przygotowaną z tego co znajdziemy w lodówce. Został Wam makaron z poprzedniego obiadu ? Dzieci nie zjadły całej wędliny ? Został kawałek sera ? Oto przepis na pyszny obiad czy ciepłą kolację  z produktów, których nie zjedliśmy wcześniej i pewnie wylądowałyby w koszu.

Resztkowa zapiekanka makaronowa z  szynką
Czas przygotowania45 minut
Składniki:
  • 3 szklanki ugotowanego makaronu, u mnie rurki
  • 200 g dobrej wędzonej szynki
  • 150 g starego żółtego sera
  • 200 g jogurtu typu greckiego
  • 200 g śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • ew. sól morska
  • masło do posmarowania naczynia
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Szynkę kroimy w plasterki, a następnie w paski. Ser ścieramy na grubej tarce. Do makaronu dodajemy szynkę, ser, jogurt i śmietanę wymieszane z jajkami i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i próbujemy czy jest wystarczająco słone. Jeśli wędlina jest słona, makaronu nie trzeba już solić.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy do niego makaron. Naczynie przykrywamy i zapiekamy około 30 minut.

Komentarze

  1. ciekawy post, fajnie opisane dane odnosnie sprzetu 'lodowkowego'. i oczywiscie smakowita zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz