Aromatyczna kawa Inka z pieczonym jabłkiem
Za oknem szaro, buro i chłodno. W takie dni najlepiej poprawi nam humor pyszny i aromatyczny napój. Dziś będzie to aromatyczna kawa Inka z pieczonym jabłkiem i korzennymi przyprawami, cynamonem, kardamonem i imbirem.
Smakowicie i zdrowo. Zapraszam 😍.
Aromatyczna kawa Inka z pieczonym jabłkiem
Czas przygotowania:
Składniki na 2 porcje
- 2 kwaśne jabłka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- odrobina mielonych goździków
- 2 łyżki kawy Inka Klasyczna
- 400 ml gorącej wody
- 200 ml gorącego mleka
- po 2 szczypty kardamonu i imbiru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie miód do posłodzenia
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka dokładnie myjemy, odcinamy górną część, czyli kapelusik. Z jabłek wydrążamy gniazdka nasienne, posypujemy przyprawami i pieczemy przez 20 minut.
Po upieczeniu z jabłek wydrążamy miąższ i miksujmy go.
Do 2 kubków wsypujemy kawę, zalewamy ją wodą i mlekiem, dodajemy mus jabłkowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i pijemy, póki napój jest gorący.
Jeśli napój wyda nam się zbyt mało słodki dosładzamy go, gdy lekko przestygnie, miodem.
Komentarze
Prześlij komentarz