Czernina, czarna polewka
Czernina, czarna polewka lub inaczej czarna zalewajka, to polska zupa ugotowana na bazie rosołu i krwi z kaczki z charakterystycznym słodko-kwaśnym posmakiem. Ma tyluż zwolenników co przeciwników. Kiedyś bardzo często gościła na polskich stołach. Dziś pojawia się rzadziej, ale warto o niej wspomnieć, bo to jeden z tradycyjnych przepisów kuchni staropolskiej. Robi się ją przy okazji przyrządzania pieczonej kaczki.
Czernina, czarna polewka
Czas przygotowania: 4 godziny
Składniki na rosół:
- 2 kacze szyjki
- 2 skrzydełka
- podroby
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- 3 listki laurowe
- sól
Czernina:
- 250 ml kaczej krwi
- 2 łyżki octu
- 50 g suszonych śliwek
- 1/2 szklanki suszonych jabłek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 ziarenka jałowca
- 1 łyżka majeranku
- sól
- ew. miód
- natka pietruszki
Wykonanie:
Mięso i podroby wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy szumowiny i gotujemy przez 1,5 godziny. Dodajemy obrane warzywa, przyprawy i opaloną cebulę. Gotujemy, aż mięso będzie odchodzić od kości.
Jabłka i śliwki wrzucamy do garnka, zalewamy przecedzonym rosołem (ok. 1200 ml), dodajemy majeranek, jałowiec i gotujemy do miękkości. Dokładnie miksujemy.
Krew mieszamy w miseczce z octem i mąką, wlewamy do gotującego się rosołu, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotujemy, aż zgęstnieje. Gotową zupę doprawiamy do smaku.
Podajemy z plasterkami marchewki i makaronem, posypaną natką.
A ja mam pytanie czy mogę udostępnić na swojej stronie FB w poście
OdpowiedzUsuńpani śliczne zdjęcie czerniny ??
Tak, samo zdjęcie bez problemu, tylko proszę o oznaczenie mojego profilu
Usuń