Dorada gotowana na parze

ryby

W prostocie siła ! Zawsze to mówię, jeśli chodzi o przygotowywanie ryby czy też owoców morza. Same  w sobie mają niesamowity smak, więc wystarczą dwa - trzy dodatki i pyszne danie mamy gotowe. I oczywiście cytryna, dużo cytryny ! Ona pasuje do każdej ryby i do wszystkich owoców morza,
 Doradę możemy też zrobić na grillu, przepis tutaj.

ryby


Dorada gotowana na parze
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 1 wypatroszona dorada
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 płaska łyżka masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • cytryna

Wykonanie:
Rybę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Natkę siekamy i mieszamy z masłem i odrobiną soli i pieprzu, układamy we wnętrzu ryby. Doradę oprószamy solą i pieprzem z zewnątrz i zawijamy w folię aluminiową. Układamy na parowniku lub w specjalnym garnku do gotowanie na parze. Parujemy przez 15 minut. Podajemy skropioną cytryną.

ryby

Komentarze

  1. Mi się nie zdarzyło jeszcze gotować ryby na parze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam. Jest pyszna i bez tłuszczu :-).

      Usuń
  2. Ostatnio kupiłam parowar i chętnie przetestuję ten przepis :) Uwielbiam ryby na parze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam ! Bardzo lubię używać parowar, warzywa tak przygotowane też są pyszne :).

      Usuń
  3. ja robiłem w parowarze i super wyszło :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz