Dorada gotowana na parze
W prostocie siła ! Zawsze to mówię, jeśli chodzi o przygotowywanie ryby czy też owoców morza. Same w sobie mają niesamowity smak, więc wystarczą dwa - trzy dodatki i pyszne danie mamy gotowe. I oczywiście cytryna, dużo cytryny ! Ona pasuje do każdej ryby i do wszystkich owoców morza,
Dorada gotowana na parze
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 wypatroszona dorada
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- 1 płaska łyżka masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka natki pietruszki
- cytryna
Wykonanie:
Rybę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Natkę siekamy i mieszamy z masłem i odrobiną soli i pieprzu, układamy we wnętrzu ryby. Doradę oprószamy solą i pieprzem z zewnątrz i zawijamy w folię aluminiową. Układamy na parowniku lub w specjalnym garnku do gotowanie na parze. Parujemy przez 15 minut. Podajemy skropioną cytryną.
Mi się nie zdarzyło jeszcze gotować ryby na parze.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam. Jest pyszna i bez tłuszczu :-).
UsuńOstatnio kupiłam parowar i chętnie przetestuję ten przepis :) Uwielbiam ryby na parze :)
OdpowiedzUsuńZachęcam ! Bardzo lubię używać parowar, warzywa tak przygotowane też są pyszne :).
Usuńja robiłem w parowarze i super wyszło :)
OdpowiedzUsuńTo dokładnie tak jak ja :).
Usuń