Gulasz wieprzowy paprykowy
Póki jeszcze znajdziemy w sklepach piękne różnokolorowe papryki, serdecznie zachęcam Was do przygotowania tego rozgrzewającego dania, oto gulasz wieprzowy paprykowy z delikatnie ostrą nutką dzięki oryginalnej węgierskiej paprykowej paście. Przywiozłam ją z podróży na Węgry, ale dostaniecie ją również w naszych sklepach. Pamiętajcie tylko, że jest ona dość słona, więc trzeba uważać z solą przy doprawianiu mięsa.
Gulasz wieprzowy paprykowy
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
- 1000 g szynki wieprzowej
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- sól
- pieprz
- ostra pasta paprykowa do smaku
- natka do posypania
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Przekładamy do garnka. Na patelni szklimy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Chwilę smażymy i przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy pokrojone w paski papryki, wlewamy szklankę wody i wino, dodajemy słodką paprykę i dusimy na małym ogniu przez 60 minut. Na koniec dodajemy do smaku ostrą pastę z papryki, solimy. Gulasz podajemy posypany natką z dodatkiem pieczywa bądź z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz