Gulasz wieprzowy paprykowy


Póki jeszcze znajdziemy w sklepach piękne różnokolorowe papryki, serdecznie zachęcam Was do przygotowania tego rozgrzewającego dania, oto gulasz wieprzowy paprykowy z delikatnie ostrą nutką dzięki oryginalnej węgierskiej paprykowej paście. Przywiozłam ją z podróży na Węgry, ale dostaniecie ją również w naszych sklepach. Pamiętajcie tylko, że jest ona dość słona, więc trzeba uważać z  solą przy doprawianiu mięsa.


Gulasz wieprzowy paprykowy
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
  • 1000 g szynki wieprzowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • ostra pasta paprykowa do smaku
  • natka do posypania
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Przekładamy do garnka. Na patelni szklimy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Chwilę smażymy i przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy pokrojone w paski papryki, wlewamy szklankę wody i wino, dodajemy słodką paprykę i dusimy na małym ogniu przez 60 minut. Na koniec dodajemy do smaku ostrą pastę z papryki, solimy. Gulasz podajemy posypany natką z dodatkiem pieczywa bądź z ryżem.

Komentarze