Jajko w koszulce, jajko poszetowe z awokado
Jajko w koszulce, jajko poszetowe z awokado i razowym chlebem będzie bardzo fajnym i zdrowym pomysłem na niedzielne śniadanie i oczywiście nie tylko na niedzielne. Jajko w koszulce ( poached eggs) lub jajko pochette nie jest wcale takie trudne do przygotowania jak się Wam wydaje. Zapraszam Was do wypróbowania !
Jajko w koszulce, jajko poszetowe z awokado
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 2 duże wiejskie jajka
- 2 kromki razowego chleba wieloziarnistego
- 1/2 dojrzałego awokado
- sól
- płatki chili
- 2 łyżki octu
Wykonanie:
W garnuszku gotujemy 1 litr wody, wlewamy ocet. Jedno jajko wbijamy do miseczki. W gotującej się wodzie robimy wir łyżką i delikatnie wlewamy jajko. Gotujemy na średnim ogniu przez 3 minuty.
W międzyczasie obieramy awokado i kroimy je na plasterki, układamy na kromkach chleba.
Jajko delikatnie wyjmujemy łyżka cedzakową i układamy na jednej kromce, delikatnie solimy i posypujemy płatkami. Tak samo postępujemy z drugim jajkiem. Możemy również jajka ugotować równocześnie w dwóch garnkach, lub jeśli mamy wprawę w jednym większym garnku.
Komentarze
Prześlij komentarz