Kokosowy deser z kaszy manny z pieczonymi jabłkami
Kokosowy deser z kaszy manny z pieczonymi jabłkami, to prosty sposób na umilenie sobie i naszej rodzinie deszczowych i chłodnych jesiennych dni. Zapewniam Was, że zapach pieczonych jabłek z dodatkiem cynamonu poprawi humor każdemu z domowników. Kaszę możemy podawać i na ciepło i na zimno, zróbcie jak Wam bardziej będzie smakowało.
Smacznego !
Kokosowy deser z kaszy manny z pieczonymi jabłkami
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki na 2 porcje:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki kaszy manny Lestello
- 1/2 łyżeczki masła
- szczypta soli
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru
- 2 kwaśne jabłka
- 2 łyżki konfitury wiśniowej
- cynamon
- ziarenka granatu
Wykonanie:
Mleko wlewamy do garnuszka, wsypujemy kaszę, wiórki i sól. Odstawiamy do namoczenia na 20 minut. Po tym czasie, na małym ogniu, mleko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż kasza zgęstnieje. Trwa to kilka minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier i masło, dokładnie mieszamy. Gorącą kaszę przekładamy do miseczek.
W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z jabłek wydrążamy gniazdka nasienne, w ich miejsce wkładamy konfiturę, posypujemy cynamonem. Pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy jabłka z piekarnika i delikatnie zdejmujemy z nich skórkę. Czekamy, aż chwilę przestygną, a następnie kroimy w plastry. Układamy na kaszy, posypujemy ziarenkami granatu i wiórkami kokosowymi.
Brzmi całkiem pysznie :) Na pewno kiedyś wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :D
Liśko, serdecznie zapraszam :-).
UsuńPrezentuje się wspaniale))
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :-).
Usuń