Mule w winie, mejillones a la marinera
Smakowity i elegancki pomysł na obiad ? Ależ proszę bardzo ! Oto boskie mule w winie, czyli hiszpańskie mejillones a la marinera. Wiele lat temu jadałam je takie prosto wyłowione z morza u wybrzeży hiszpańskiej Galicji. Kilka prostych składników i pyszne danie gotowe. Do tego schłodzone wytrawne białe wino, chrupiąca bagietka i jesteśmy w raju.
Mule w winie, mejillones a la marinera
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1,5 kg żywych muli
- 1 cebula
- 3 listki laurowe
- sól morska
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka mąki pszennej
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
Mule myjemy, usuwamy wszystkie nieczystości. Wyrzucamy te mule, które są otwarte i po postukanie nie zamkną się. Do garnka wlewamy odrobinę wody, sól i listki laurowe, wrzucamy mule. Garnek przykrywamy, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy, aż mule się otworzą. Mule odcedzamy, zachowując bulion. Bulion przecedzamy. Zamknięte mule wyrzucamy, resztę przekładamy do garnka.
Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Wlewamy 1/2 szklanki bulionu i 200 ml białego wina, oprószamy mąką. Przez 5 minut wszystko razem gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Sos wlewamy do garnka z mulami, mieszamy i gotujemy przez minutę. Od razu podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz