Polędwiczki wieprzowe według Jamiego Olivera
Oto banalnie prosty przepis na pyszny obiad, czyli polędwiczki wieprzowe według Jamiego Olivera. Uwielbiam jego kulinarne patenty i pomysły. Często i chętnie z nich korzystam. Pamiętajmy tylko, aby nie przeciągnąć mięsa, czyli nie smażyć go za długo. Polędwiczki są bardzo delikatne i łatwo jest je wysuszyć.
Polędwiczki wieprzowe według Jamiego Olivera
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- pieprz młotkowany
- sól
- listki szałwii
- olej do smażenia
- masło
- papier śniadaniowy
Wykonanie:
Papier układamy na blacie kuchennym, posypujemy go solą i pieprzem. Następnie dokładnie obtaczamy polędwiczki przyprawami. Na każdej polędwiczce układamy kilka listków szałwii, przykrywamy papierem i mocno naciskając dłonią rozbijamy mięso. Mięso odstawiamy na 20-30 minut. Usuwamy papier.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso z obydwu stron przez przez 3-4 minuty. Na każdej polędwiczce układamy kawałek masła i pozwalamy mięsu odpocząć przez kilka minut. Następnie kroimy w ukośne plastry.
Witam, a kaszę jęczmienną do tego z warzywami?
OdpowiedzUsuńSuper ! Będzie przepysznie :).
Usuń