Grzaniec, czyli grzane wino
Zima to najlepszy czas na przygotowanie sobie pysznego domowego grzańca. U nas taki grzaniec, czyli grzane wino zawsze pojawia się na stole w czasie świąt. Możemy go również przygotować na Sylwestra czy na noworoczne spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. Najlepiej oczywiście smakuje na ciepło, ale są też zwolennicy jego zimnej wersji. Tak czy siak serdecznie polecam Wam jego przygotowanie, cudnie rozgrzewa i pięknie pachnie. I oczywiście wprowadza w doskonały nastrój 😃.
Na blogu znajdziecie również inne pyszne domowe napoje alkoholowe:Likier korzenny
Nalewka farmaceutów (aptekarska)
Domowy likier kawowy
Domowy likier kokosowy
Adwokat, domowy ajerkoniak
Domowy likier baileys
Domowy likier kukułka
Krówka likier domowy
Grzane wino
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 700 ml czerwonego półsłodkiego
- kilka goździków
- laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 pomarańcza
Wykonanie:
Do garnuszka wlewamy wino, dodajemy przyprawy. Podgrzewamy na małym ogniu pod przykryciem, nie doprowadzając do wrzenia.
Pomarańcze dokładnie szorujemy, kroimy w plastry, a następnie na mniejsze części i wkładamy do szklanek, do których wlejemy wino.
Wino wraz z przyprawami podgrzewamy przez 10 minut, a następnie przelewamy do szklanek z plasterkami pomarańczy i od razu podajemy.
Pomarańcze dokładnie szorujemy, kroimy w plastry, a następnie na mniejsze części i wkładamy do szklanek, do których wlejemy wino.
Wino wraz z przyprawami podgrzewamy przez 10 minut, a następnie przelewamy do szklanek z plasterkami pomarańczy i od razu podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz