Kapusta z grzybami
Miesiąc grudzień jest już z nami... Lada chwilę zaczniemy planować nasze świąteczne menu. W moim domu w czasie wigilijnej kolacji nie może zabraknąć kapusty z grzybami. Podawana jest zawsze ze smażonym karpiem. Bardzo często ląduje też w pierogach, lub podawana jest z łazankami.
Zapraszam po przepis!
Kapusta z grzybami
Czas przygotowania: 60 minut + czas moczeniaSkładniki:
- 500 g domowej kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 200 g pieczarek
- 1 szklanka suszonych grzybów
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- mielony kminek
Wykonanie
Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Odstawiamy na no lub minimum na 5 godzin. Rano grzyby doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu przez 20 minut. Grzyby odcedzamy, zachowując wywar.
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Dorzucamy pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy z grubsza posiekane grzyby i kapustę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy, wlewamy wywar grzybowy i dusimy przez 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz