Magiczny eliksir: syrop imbirowy z kurkumą na przeziębienie
Jesień i zima to miesiące kiedy nasz organizm jest narażony na choroby i na osłabienie odporności. Dziś zapraszam Was po przepis na magiczny eliksir: syrop imbirowy z kurkumą na przeziębienie. Napój przygotowany na bazie tego syropu oczyści nasz organizm z toksyn, rozgrzeje go i będzie działał na niego stymulująco W jego skład wchodzi imbir, który ma właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne, sok z cytryny, miód oraz kurkuma.
Kurkuma ma silne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. W naszej kuchni była ona stosowna przede wszystkim do gotowania, jako przyprawa. Teraz odkrywamy ją na nowo, jako roślinę leczniczą lekarstwo.
Syrop imbirowy z kurkumą na przeziębienie
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 100 ml naturalnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3-centymetrowy kawałek imbiru
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
- 1 łyżka kurkumy
- szczypta pieprzu cayenne
Olej bardzo delikatnie podgrzewamy, żeby się rozpuścił. Imbir ścieramy na drobnej tarce. Cytrynę dokładnie szorujemy i wyciskamy z niej sok.
W słoiczku umieszczamy wszystkie składniki syropu i dokładnie mieszamy.
Syrop możemy dodawać do przestudzonej herbaty, mleka lub wody.
Inspiracja tu.
Szukalam wlasnie czegos takiego i znalazłam się tutaj Dziekuje!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i zapraszam :-).
UsuńWitam, jak i ile czasu można ten syrop przechowywać?
OdpowiedzUsuńW lodówce spokojnie dwa tygodnie może stać, ale na pewno lepiej jest robić w miarę na bieżąco.
UsuńZlote mleko przepis na necie warto
OdpowiedzUsuńTak, do złotego mleka też się przymierzam.
UsuńJa dodaje jeszcze goździki, cynamon i sok z połówki cytryny.
OdpowiedzUsuńHmmm... też pysznie i zdrowo :).
UsuńA po co w tym olej kokosowy????
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy wykazuje silne właściwości antyseptyczne, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i ryzyko choroby serca. Kwas laurynowy zawarty w oleju kokosowym ma działanie anty-bakteryjne, anty-wirusowe i anty-grzybiczne, może pomagać w leczeniu wszelkich zakażeń.
UsuńDziekuje za przepis. Mam pytanko czy 3-latkowi mozna podawać? Czy do przechowywania odcedzamy? Dziekuje
OdpowiedzUsuńSpokojnie można, tylko wyeliminowałabym pieprz. Chyba, że jest dzielny i wypije z pieprzem :). Do przechowywania nie trzeba odcedzać.
UsuńNa zdrowie !