Sałatka z kalerosse™ i mango
Do kolekcji sylwestrowych sałatek, które znajdziecie tutaj dołącza jeszcze jeden przepis, czyli sałatka z kalerosse™ i mango.
Kalerosse™ to nowość na polskim rynku, to pyszne i zdrowe warzywo powstało z połączenia jarmużu i brukselki. Jest ono uprawiane w Polsce i zbierane z pola od listopada do marca. Dzięki marce Fit & Easy zagościło na naszych stołach. Wygląda jak niewielka kapustka z falistymi zielonymi liśćmi o delikatnie fioletowym zabarwieniu. Dzięki temu pięknie się prezentuje na talerzu. Ale oprócz tego, że jest ładnym warzywem, jest też zdrowe. W 100 gramach znajduje się dwa razy więcej witamin B6 i C niż w zwykłej brukselce. Kalerosse™ możemy jeść na surowo, blanszować, gotować, grillować, dusić, smażyć... Do wyboru, do koloru, czyli jak kto lubi. Mnie od razu przypadło do gustu, że względu na swój lekko orzechowy posmak. Najbardziej smakuje mi, po krótkiej obróbce termicznej, czyli albo blanszowane, albo krótko smażone. Dziś zapraszam na szybką sałatkę z mango, natomiast jeśli jesteście mięsożerni, dorzućcie do niej pokrojona w paski pierś kurczaka.
Kalerosse™ zdecydowanie jest warte wypróbowania !
Kalerosse™ zdecydowanie jest warte wypróbowania !
Sałatka z kalerosse™ i mango
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1/2 opakowania kalerosse™
- 1/2 dojrzałego mango
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 łyżeczka curry
- sok 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Z kalerosse™ odcinamy stwardniałe końcówki, główki wrzucamy na sitko i przelewamy je wrzątkiem. Zostawiamy na sitku do obcieknięcia.
W szklance mieszamy składniki sosu. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Mango również kroimy na plasterki.
Na dużym talerzu układamy główki kalerosse™, na nich układamy plasterki mango i piórka cebuli. sałatkę polewamy przygotowanym sosem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki możemy również umieścić w salaterce i tam je wymieszać.
Wszystkie składniki sałatki możemy również umieścić w salaterce i tam je wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz