Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem
Dziś zapraszam Was na bardzo prostą, ale za razem elegancką i bardzo smaczną sałatkę. Będzie idealna na świąteczne śniadanie. Przygotowałam ją na bazie naturalnie słodkiej, wyprodukowanej bez dodatku cukru, kukurydzy Bonduelle. Kukurydza jest chrupiąca i nadaje sałatce dużo świeżości, i co ważne, jest bez GMO. Poza tym taka kolorowa kompozycja pięknie prezentuje się na stole. Serdecznie ją Wam polecam ! Na pewno przypadnie do gustu Waszym stołownikom.
Przy okazji mam dla Was niespodziankę: mały przedświąteczny konkurs. Ciekawi ? Zapraszam po szczegóły we wpisie 😊.
Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle
- 100 g wędzonego łososia
- 1 mała czerwona papryka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 cebuli
- olej rzepakowy
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- koperek
Wykonanie:
Cebulę drobno siekamy i przelewamy wrzątkiem na sitku. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Łososia rozdrabniamy widelcem, łodygę selera kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy kukurydzę.
W szklance mieszamy olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Dresing wlewamy do sałatki i mieszamy.
Sałatkę możemy podać na dwa sposoby: w salaterce lub uformować indywidualne porcje. Podajemy ozdobione koperkiem.
Konkurs z Bonduelle
Zapraszam Was na mini konkurs z kukurydzą w roli głównej. Podzielcie się ze mną Waszym ulubionym przepisem na sałatkę z kukurydzą. Swój przepis zamieście w komentarzach pod tym wpisem.
Czekają na Was 3 super nagrody:
- bon w wysokości 150 zł do Home&You i zestaw produktów Bonduelle
- zestaw produktów Bonduelle
- zestaw produktów Bonduelle
Konkurs trwa od dnia 12 grudnia do godziny 23:59 dnia 22 grudnia 2016 roku.
Proszę o zamieszczanie przepisów tylko i wyłącznie w komentarzu pod tym postem.
Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu jestem ja, czyli Agata, autorka bloga Kulinarne przygody Gatity. Fundatorem nagrody jest właściciel marki Bonduelle.
2. Zwycięzców konkursu wybieram sama. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na blogu i na fanpage bloga w ciągu 3 dni od momentu zakończenia konkursu.
3. Przez kolejne 7 dni czekam na przesłanie danych teleadresowych do wysyłki nagrody. Jeśli w tym czasie nie zgłoszą się laureaci, wybiorę kolejne osoby. Wysyłka jest możliwa tylko na terenie Rzeczpospolitej Polskiej.
4. Każdy zgłaszający może dodać maksymalnie dwa przepisy. Wpisy muszą być podpisane nickiem lub imieniem, te anonimowe będą usuwane. Niezależnie od ilości zgłoszonych przepisów nagrodę można wygrać tylko jedną.
5. Zgłoszony przepis nie może być przekopiowany z książki, strony internetowej czy też bloga (nie dotyczy jeśli jest to Wasz autorski blog).
6. Zastrzegam sobie możliwość przedłużenia konkursu.
7. Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację powyższego regulaminu.
1. Organizatorem konkursu jestem ja, czyli Agata, autorka bloga Kulinarne przygody Gatity. Fundatorem nagrody jest właściciel marki Bonduelle.
2. Zwycięzców konkursu wybieram sama. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na blogu i na fanpage bloga w ciągu 3 dni od momentu zakończenia konkursu.
3. Przez kolejne 7 dni czekam na przesłanie danych teleadresowych do wysyłki nagrody. Jeśli w tym czasie nie zgłoszą się laureaci, wybiorę kolejne osoby. Wysyłka jest możliwa tylko na terenie Rzeczpospolitej Polskiej.
4. Każdy zgłaszający może dodać maksymalnie dwa przepisy. Wpisy muszą być podpisane nickiem lub imieniem, te anonimowe będą usuwane. Niezależnie od ilości zgłoszonych przepisów nagrodę można wygrać tylko jedną.
5. Zgłoszony przepis nie może być przekopiowany z książki, strony internetowej czy też bloga (nie dotyczy jeśli jest to Wasz autorski blog).
6. Zastrzegam sobie możliwość przedłużenia konkursu.
7. Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację powyższego regulaminu.
Proszę o dokładne zapoznanie się z regulaminem i informacjami na temat konkursu. Wszystkie zgłoszenia, które nie będą z nimi zgodne, będą od razu usuwane.
Sałatka ryżowa z kurczakiem i brzoskwiniami
OdpowiedzUsuńskładniki:
250 g ryżu, u mnie długoziarnisty z dzikim
600 g piersi z kurczaka
1 puszka brzoskwiń
1 puszka kukurydzy
sól,pieprz
olej do smażenia
majonez
Ryż ugotować, dobrze osączyć i wystudzić. Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na oleju, wystudzić. Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić w średnią kostkę. Kukurydze osączyć na sicie z zlewy. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać. Połączyć z majonezem.
Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).
UsuńJa robię tradycyjną sałatkę ale wzbogaconą właśnie kukurydzą Bonduelle.
OdpowiedzUsuń1 puszka kukurydzy Bonduelle
1 puszka groszku Bonduelle
1 marchewka
4 jajka na twardo ugotowane
1/2 selera
3 ogórki konserwowe lub kiszone
Majonez
Sól i pieprz
Warzywa dokładnie myjemy i gotujemy ze skórką na parze do miękkości. Jak przestygną to obieramy i kroimy w kostkę, jajka obieramy i też kroimy w kostkę, ogórki w kostkę a kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki dajemy do naczynia. Mieszamy ze sobą podprawiamy solą i pieprzem oraz majonezem.
Jest prosta i tradycyjna ale gotując warzywa w skórce zachowujemy cenne witaminy, mikroelementy, naturalne sole mineralne i fantastyczny smak i aromat warzyw.
Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).
UsuńSałatka z grillowaną wołowiną i pieczonym kalafiorem
OdpowiedzUsuńSkładniki
stek z rozbefu wołowego ok 300-400g
mały kalafior
3-4 garście liści młodego szpinaku
3-4 łyżki kukurydzy Bonduelle
2 jajka
pół kostki sera feta
pomidor
ogórek
Marynata do mięta:
3-4 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
odrobina miodu (pół łyżeczki)
Sos:
3 łyżki octu balsamicznego
5 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
Do dzieła!!!
Mieszamy ze sobą składniki marynaty i zalewamy nią stek - odstawiamy na 1 h.
Nagrzewamy patelnię grillową, delikatnie polewamy ją olejem i układamy na niej wołowinę odsączoną z marynaty. Grillujemy z jednej strony ok 3 minuty, z drugiej 3-4 minuty po czym zdejmujemy z patelni, solimy, zawijamy w folię aluminiowa i odstawiamy na ok 20 minut. Kroimy w plastry.
Kalafiora dzielimy na małe różyczki, układamy na blasze z piekarnika, polewamy delikatnie oliwą, obsypujemy solą i pieczemy w 200 stopniach aż będzie miękki i delikatnie zarumieniony - od czasu do czasu mieszamy.
Jajka delikatnie wbijamy do filiżanki (jedno jajo do jednej filiżanki). Gotujemy wodę w wysokim naczyniu. Gdy zacznie wrzeć dolewamy do niej ocet i delikatnie wrzucamy jajko i robimy tak zwany ,,wirek" czyli mieszamy wodę po brzegach naczynia aby jajko było w środku i aby całe białko zawinęło się dookoła żółtka. Gotujemy 3 minuty po czym wyciągamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
Mieszamy ocet balsamiczny z oliwa z oliwek i przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
Na dużym talerzu rozkładamy szpinak, ogórek pokrojony w plasterki i pomidor (kroiłam w ćwiartki) Na to układamy fetę (pokrojoną w kostkę) upieczony kalafior i wołowinę. Posypujemy całość kukurydzą i na środek kładziemy jajko. Całość polewamy sosem.
Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).
UsuńSałatka z selerem naciowym, gruszką i kurczakiem
OdpowiedzUsuńSkładniki:
400 g selera naciowego
2 gruszki
1 duża pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy Bonduelle
1/4 szklanki słonecznika
garść orzechów włoskich
4 łyżki majonezu
sól i pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej papryki i szczypta ziół prowansalskich
2 łyżki oleju
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim kurczaka na złoty kolor. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
Selera i gruszki dobrze umyć. Pokroić w niewielką kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać razem z kurczakiem, dodając majonez.Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny, by smaki się przegryzły. W międzyczasie na suchej patelni podprażyć pestki słonecznika i orzechy, mieszając, aż nabiorą lekko złotego koloru. Posypać nimi sałatkę przed podaniem.
Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).
UsuńSałatka z kurczakiem
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 filet z kurczaka (ok. 300g)
1 l bulionu lub wody
1/2 czerwonej cebuli
pęczek szczypiorku
1/2 puszki czerwonej fasoli Bonduelle
1/2 puszki kukurydzy Bonduelle
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Filet opłukać. Bulion lub wodę zagotować, wrzucić do niej filet i przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu przez około 30-40 minut. Następnie wyjąć mięso i przy użyciu dwóch widelców "rozszarpać" je na kawałki. Cebulę i szczypiorek pokroić, fasolę i kukurydzę odcedzić. Połączyć z mięsem. Jogurt, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Powstałym sosem zalać sałatkę. Wymieszać i wstawić do lodówki, by smaki się przegryzły.
Nie będę oryginalna ale jest to nasz ukochana sałatka i robię ją na każdą imprezę i święta :)
OdpowiedzUsuńSAŁATKA GYROS
2 piersi z kurczaka (ok. 60 dag)
2 cebule
6 ogórków konserwowych
puszka kukurydzy najlepiej Bonduelle
1/2 sporej kapusty pekińskiej
ketchup pikantny
majonez
przyprawa Gyros
Piersi kroimy w kostkę i posypujemy obficie przyprawą. Smażymy na oleju na rumiano. Studzimy.
Cebule kroimy w kostkę, ogórki podobnie. Kukurydzę odcedzamy. Kapustę myjemy i szatkujemy. W przezroczystej misce układamy następującymi warstwami licząc od dołu:
kurczak
ketchup
cebula
ogórki
majonez
kukurydza
ketchup
majonez
kapusta
Pozdrawiam serdecznie.
Marianna
Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).
Usuńi jeszcze druga sałatka, tym razem moja ulubiona i zjadam ja całą sama :)
OdpowiedzUsuńSAŁATKA MANDARYNKOWO-POROWA Z KURCZAKIEM
por - jasna część, drobno pokrojona
puszka kukurydzy Bunduelle - odcedzona
puszka mandarynek w zalewie - odcedzona
400 g piersi z kurczaka - pokrojone w kostkę
2 łyżki oliwy
3 łyżki majonezu - najlepiej bez konserwantów
100 g ryżu
sól, pieprz, przyprawa Gyros
Kurczaka posypujemy przyprawami i polewamy oliwą, mieszamy, odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie smażymy na rumiano. Studzimy.
Gotujemy ryż w oso;onej wodzie i studzimy.
Do miski wkładamy pokrojonego pora, odcedzoną kukurydzę i mandarynki oraz kurczaka i ryż. Całość mieszamy z majonezem.
Pozdrawiam!!!
Marianna
Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).
UsuńSałatka z makaronem chińskim
OdpowiedzUsuńProsta w przygotowaniu ,efektowna sałatka z delikatnym chińskim makaronem. Idealnie sprawdzi się podczas imprez oraz świąt.
Składniki:
100g.chińskiego makaronu(cienkie ,ryżowe nitki bez gotowania)
400g.szynki konserwowej w kawałku
400g. sera żółtego w kawałku
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 czerwona papryka
5 łyżek majonezu
sól,pieprz
Przygotowanie:
1.Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu,odcedzić,pokroić na mniejsze kawałki.
2.Paprykę,ser żółty oraz szynkę pokroić w kostkę,kukurydzę odcedzić z zalewy. .
3.Składniki przełożyć do miski dodać majonez oraz sól i pieprz wg.smaku. Wszystko dokładnie razem wymieszać.
4.Sałatkę podawać schłodzoną
Pozdrawiam
SzczyptaChili
Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).
UsuńSałatka z indykiem i awokado w pieczonej tortilli
OdpowiedzUsuńTaką sałatę możemy zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię.Możemy jeść ją widelcem lub po prostu gryźć.Sałatka jest soczysta ,syta,lekko pikantna , pełna witamin i kolorowa co zachęca do sięgnięcia po apetyczny rożek.
Możemy podać ją także tradycyjnie w naczyniu.
Składniki:
4 placki tortilli pszennej
500g. fileta z indyka
sól , pieprz
słodka papryka
olej kokosowy do smażenia
1 puszka słodkiej kukurydzy z chili Bonduelle
1 dojrzałe awokado
4 małe pomidory
1/3 czerwonej papryki
1/3 żółtej papryki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 garść sałaty lodowej i masłowej
1 garść rukoli
1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
Dodatkowo: folia aluminiowa , wykałaczki
Przygotowanie:
1.Z arkuszy foli aluminiowej robimy rożki , zawijamy na nie tortillę , końce spinamy wykałaczkami tworząc stożki. Tortille umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 st , pieczemy 10-15 min do przyrumienienia.
2.W między czasie mięso myjemy , kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy , smażymy mięso na rumiano doprawiając solą , pieprzem oraz słodką papryką. Usmażone osuszamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
3.Przygotowujemy sałatkę:Warzywa myjemy ,osuszamy.Awokado obieramy ze skórki ,kroimy wszystkie warzywa w kostkę (pomijając sałatę i rukolę) , szczypiorek siekamy drobno.Sałatkę doprawiamy solą , pieprzem oraz oliwą z oliwek , mieszamy.
4.W upieczone rożki tortilli wkładamy liście sałaty oraz rukoli. Wnętrze wypełniamy indykiem oraz sałatką.
Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).
UsuńSałatka z kukurydzą i ananasem.
OdpowiedzUsuńSzybka i samaczna zawsze sie sprawdza na imprezach :)
Składniki:
25 dkg szynki konserwowej
1puszka kukurydzy Bonduelle
1puszka ananasa
1słoik seleru konserwowgo.
Majonez/ przyprawy
Odcedzamy kukurydze oraz seler. Szynke kroimy w paseczki takiej długości jak seler.Ananas na czästeczki.Mieszamy wszystkie składniki dodajemy majonez sól i pieprz i smacznego :)
Małgorzata Pisarek
Moja ulubiona sałatka z kukurydzą , to ta z selerem, ananasem i orzechami, z dodatkiem mięsa z kurczaka lub indyka:
OdpowiedzUsuńPuszka kukurydzy
3 plastry ananasa (może być z puszki)
3 plastry pieczonego lub ugotowanego selera
2 łyżki posiekanych grubo orzechów włoskich
kawałek grillowanej piersi kurczaka (lub indyka)
majonez
sól, biały pieprz, szczypta imbiru
Wszystko kroimy w równą kostkę, dodajemy odcedzoną kukurydzę i posiekane orzechy, mieszamy z majonezem , doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Chłodzimy w lodówce przed podaniem.
U nas obowiązkowa na Nowy Rok :)
Grażyna Cholewicka
Powiem tak lubię kukurydzę w zupie, robię z niej placuszki, ale nie przepadam za tym składnikiem w sałatkach. A w zasadzie nie przepadałam bo spróbowałam tej sałatki i oszalałam. Smaki idealnie się komponują, kukurydza nadaje niesamowitej chrupkości, a do tego wszystko prezentuje się super, także polecam
OdpowiedzUsuńSałatka z serem gorgonzola i ananasem
1 główka sałaty lodowej
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
200 gram sera gorgonzola
4 łodygi selera naciowego
2 łyżki pestek słonecznika
Sos:
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżka soku z ananasa
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy Dijon
½ łyżeczki miodu
Sól, pieprz
Sos: ocet mieszamy razem z sokiem z ananasa, musztardą i miodem kiedy składniki się połączą wolnym strumieniem (ciągle mieszamy ) wlewamy oliwę z oliwek i mieszamy aż do uzyskania jednolitej emulsji. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatka: Sałatę lodową kroimy na drobne kawałki przekładamy do salaterki. Umyty i oczyszczony z włókien seler naciowy kroimy w plasterki i przekładamy do sałaty. Odsączonego z zalewy ananasa kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników razem z kukurydzą i pokrojoną gorgonzolą.
Na suchej patelni podprażamy ziarna słonecznika.
Sałatkę na 15 minut przed podaniem polewamy sosem, mieszamy i posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika, smacznego ; )
Ja uwielbiam sałatkę ryżową z ananasem, rodzynkami i kukurydzą. Początkowo bałam się smaku tej sałatki ale wyszła rewelacyjna. 2 woreczki ryżu
OdpowiedzUsuń1 podwójny filet z kurczaka
puszka ananasów
puszka kukurydzy
szklanka rodzynek
1/2 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki majonezu
sól i pieprz Fileta z kurczaka umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po ostudzeniu pokroić w kostkę. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ananasy pokroić w kostkę a orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Ryż wymieszać z kurczakiem dodać ananasy, kukurydzę, orzechy i rodzynki. Sałatkę doprawić solą pieprzem i wymieszać z majonezem
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMoja propozycja konkursowa to sałatka surimi "udająca ananasa" :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1. 2 opakowania paluszków surimi
2. Puszka kukurydzy złocistej Bonduelle
3. Puszka ananasa
4. 2 średnie cebule
5. 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
6. 5 jajek ugotowanych na twardo
7. Duży słoik majonezu
Do dekoracji:
1. Szczypior
2. Połówki orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
1. Odsączonego ananasa kroimy na kawałki. Obrane ziemniaki, cebulę i jajka kroimy w kostkę, a paluszki surimi w plasterki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z majonezem.
3. Sałatkę formujemy na półmisku w kształcie połówki ananasa i dekorujemy orzechami włoskimi i szczypiorkiem.
Smacznego! :)
Katarzyna Prosińska
Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).
UsuńPrzepis na szybką i słodką sałatkę z kurczakiem i ryżem
OdpowiedzUsuńSkładniki:
– pierś z kurczaka/pół piersi z indyka
– puszka ananasa/pół świeżego ananasa
– 2 pomarańcze
– pół puszki kukurydzy (ok. 150g)
– 100g woreczek ryżu (1 woreczek: pełnoziarnistego, jaśminowego, Basmati)
– 100g jogurtu naturalnego
– pół pęczka natki pietruszki
– sok z 1/4 cytryny- 1 łyżeczkę miodu
– 3/4 łyżeczki curry
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1/3 łyżeczki: majeranku, oregano, lubczyku, bazylii, tymianku
– sól, pieprz
*opcjonalnie: 1 łyżka majonezu (z nerkowców, sojowego, z serka wiejskiego)
Kurczaka/indyka kroimy w drobną kostkę. Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce z miodem i tą mieszanką dokładnie obtaczamy mięso, odkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Pomarańcze obieramy ze skórki i wraz z ananasem kroimy w kosteczkę. Mięso wyciągamy z lodówki, smażymy na patelni dość krótko i na sporym ogniu, studzimy. Mięso, ryż, owoce i kukurydzę mieszamy ze sobą. Jogurt mieszamy wraz z posiekaną pietruszką oraz sokiem z cytryny i dodajemy do sałatki. Schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).
UsuńMoja sałatka słodko-czosnkowa :)
OdpowiedzUsuń4-5 plastrów ananasa z puszki
4 połówki brzoskwiń z puszki
½ puszki kukurydzy
kawałek sera żółtego
garść suszonej żurawiny
1 -2 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Ananasa i brzoskwinie pokroić w kostkę, ser zetrzeć na grubej tarce, żurawinę namoczyć w gorącej wodzie przez kilka minut i odcedzić. Wszystkie składniki wymieszać.
Majonez wymieszać z jogurtem, dodać sól i pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sosem polać sałatkę.
smacznego :)
Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).
UsuńŚwięta nie mogą się udać bez sałatki warzywnej. Pamiętam jak robiła ją moja prababcia, później babcia i mama, teraz ja ją przygotowuję i wszyscy ją ze smakiem zajadają. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, potrzebne są: zielony groszek (Bonduelle), kukurydza konserwowa (Bonduelle), ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa (marchewka, pietruszka, seler), pokrojone w kostkę 2 małe ogórki kiszone i jabłko oraz sos majonezowy - łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego (zamiast majonezu, żeby ją trochę odchudzić), łyżeczka musztardy diżońskiej, sól i pieprz. Taka zwyczajna, tradycyjna, ale absolutnie fantastyczna sałatka.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za udział w konkursie :-).
UsuńChrupiąca sałatka
OdpowiedzUsuńSkładniki:
200 g makaronu świderki
1 brokuł
500 g piersi z kurczaka
puszka kukurydzy
100 g słonecznika łuskanego
przyprawa gyros, olej
sos czosnkowy:
400 ml jogurtu naturalnego
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Brokuł podzielić na różyczki i także ugotować al dente w osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oleju z przyprawą gyros. Kukurydzę osączyć z zalewy. Słonecznik uprażyć na suchej patelni na rumiano. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu i doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki wymieszać i polać sosem czosnkowym. Smacznego :)
Pozdrawiam.
Dagmara W.
Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).
UsuńSałatka makaronowa z wędliną i warzywami
OdpowiedzUsuńSzybka w przygotowaniu, idealna na przyjęcie, kolację a także na grilla sałatka z makaronem, wędliną i warzywami.
Składniki:
300 g makaronu świderki
1 mała kapusta pekińska
250 g szynki konserwowej
1 czerwona papryka
1 ogórek świeży
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka groszku konserwowego
5 łyżek majonezu
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente i odcedzamy. Paprykę i ogórka kroimy w kostkę, wędlinę kroimy w paski a kapustę siekamy. Kukurydze i groszek odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki razem mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego :)
Pozdrawiam.
Dagmara W.
Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).
UsuńMy uwielbiamy prostą i szybką sałatkę, która podbiła nie jedno serce Naszych znajomych. A wystarczy tylko parę składników:
OdpowiedzUsuń1 podwójna pierś z kurczaka
puszka kukurydzy Bonduelle
3 płaty papryki konserwowej
2 ogórki kiszone
100 g suchego makaronu w kształcie ryżu
sól, pieprz do smaku
Makaron gotujemy tj. jest napisane na opakowaniu. Pierś kurczaka gotujemy około 15 minut, az będzie miękka, ale i soczysta. Studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Kukurydze odsączamy, paprykę kroimy w paseczki, a ogórka w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem oraz majonezem.
3 łyżki majonezu
Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).
UsuńUlubioną moja sałatka z dodatkiem kukurydzy jest szybka sałatka makaronowa. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 1/2 szkl makaronu świderki
2 ogórki kiszone
2 jajka na twardo
kawałek lub kilka plastrów żółtego sera
kawałek szynki lub kilka plastrów
kilka łyżek majonezu
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy np. Bonduelle
2 jajka na twardo.
kawałek pora (dosłownie 3-4 pastereczki)
sól, pieprz
1. Makaron gotujemy al dente.
2. Ogórki ser, por, szynkę i jajka kroimy w kosteczkę.
3. Makaron przekładamy do miski dodajemy pozostałe składniki, sól, pieprz oraz majonez tyle ile lubimy ( ale żeby nie przesadzić ;) doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na 1-2 h. Potem możemy zajadać już do woli ;)
Sałatka z ziemniakami, kukurydzą i papryką.
OdpowiedzUsuńSkładniki;
40 dag ziemniaków
1 czerwona papryka
pół puszki kukurydzy
1 czerwona cebula
2 ogórki kiszone
sos;
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
łyżka musztardy
1 łyżeczka miodu
sok z połowy cytryny
sól, pieprz do smaku
szczypiorek
Przygotowanie;
Ziemniaku ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić w kostkę. Paprykę i ogórka także kroimy w kostę. Kukurydzę odsączamy. Cebule kroimy w piórka. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą mieszamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami sosu. Dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem.
Ela.P.
Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).
UsuńLubię to co proste i nieco zaskakujące. Połączenie czosnku i słodkiego ananasa daje super smak.
OdpowiedzUsuńSałatka
1 puszka kukurydzy
2 ząbki czosnku
5 plastrów świeżego ananasa
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżeczki curry
sól
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Ananasa kroimy w kostkę, czosnek drobniutko siekamy, wrzucamy do miski, dodajemy kukurydzę, majonez i pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 60 minut.
Prosto, szybko i smacznie, czyli tak jak lubię :-).
Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).
UsuńSałatka z selera Naciowego
OdpowiedzUsuńskładniki :
500g piersi z kurczaka
pół puszki kukurydzy
puszka ananasa
6 łodyg selera naciowego
garść żurawiny
250g żółtego sera
majonez
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
3 łyzki oleju/oliwy
Oliwę wymieszać z papryką. Powstanie nam marynata.
Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do marynaty na 30 minut. Po tym czasie podsmażyć do miękkości. Wystudzić i osuszyć na papierowym ręczniku.
Seler i ananasa pokroić w kostkę. Pokrojonego selera należy sparzyć wrzątkiem na sitku. Ananasa odsączyć. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski wymieszać z majonezem . Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wstawić do lodówki w celu przegryzienia.
SAŁATKA Z SELERA KONSERWOWANEGO
OdpowiedzUsuńSkładniki
- duża czerwona papryka
- 2 słoiki selera konserwowego
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- duży por
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 300g szynki konserwowej
- 200g żółtego sera typu Gouda w kostce
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 łyżki majonezu
Seler, kukurydze odcedzić wrzucić do miski. Szynkę, paprykę, ananasa, pora, jajka pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zaprawić majonezem i odstawić do lodówki w celu schłodzenia. Smacznego!
SAŁATKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM,
OdpowiedzUsuńKUKURYDZĄ I OLIWKAMI
Potrzebujemy:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
200 g makarony świderki
150 g kukurydzy konserwowej Bonduelle
garść oliwek zielonych
sól, pieprz
majonez
Makaron gotujemy al'dente. Kukurydze odcedzamy z zalewy. Oliwki przekrawamy na pół, Tuńczyka również odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z majonezem i gotowe.
( z solą ostrożnie bo tuńczyk słony i oliwki )
Sałatka warstwowa trochę nietypowa
OdpowiedzUsuńSkładniki na sałatkę warstwami układamy, dzięki fajną kompozycję uzyskamy.
Soli do niej nie dodajemy, bo w oliwkach, kapary czy ogórkach ją znajdziemy.
Jest to połączenie smaków wyrazistych z delikatnymi, słodkawych i pikantnymi.
Ilość proporcji sami możecie komponować, ale połączenie tych składników warto spróbować.
Składniki:
400 ml majonezu dekoracyjnego,
100 – 150 g kaszy kuskus,
puszka kukurydzy konserwowej,
puszka groszku konserwowego,
2 duże ogórki kiszone,
3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach,
3 łyżki kapary,
puszka cieciorki,
1 łyżeczka pieprzu marynowanego zielonego,
ok. 10 suszonych pomidorów z zalewy,
suszona papryczka chili świeżo mielona.
zielona pietruszka.
Przygotowanie:
Do szerokiej szklanej misy na sałatki (najlepsza będzie taka, gdzie średnica dna i góry będzie taka sama) wsypujemy kuskus, zalewamy przegotowaną, gorącą wodą (ok. 0,5 cm ponad kaszę). Kuskus powinien wchłonąć całą wodę, nie mieszamy. Kuskus pozostawiamy do przestygnięcia, w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Na kuskus, warstwami nakładamy kolejno:
Kukurydzę wymieszaną z 200 ml majonezu, wierzch doprawiamy papryczką chili.
Następnie dodajemy warstwę groszku. Kolejno ogórki pokrojone w kostkę wymieszane z 2 łyżkami kaparami i oliwkami, które również zostały pokrojone na mniejsze kawałki, a na to wszystko nakładamy cieciorkę.
Pomidory suszone kroimy w bardzo drobna kosteczkę i dodajemy ją, tylko po obwodzie.
Całość wykańczamy ozdobnie majonezem i zieloną pietruszką. Dla wyostrzenia i podkreślenia smaku, na sam koniec dodajemy ziarenka marynowanego pieprzu zielonego, oraz kapary.
Rada: Sałatkę można podawać od razu, ale smaczniejsza będzie schłodzona w lodówce.
Sałatkę można przygotować w dużym szklanym naczyniu lub w kieliszkach do wina.
Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).
UsuńSałatka z ryżem, kurczakiem, kukurydzą i grillowanymi warzywami
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 1 pojedynczy filety z kurczaka
- 1 szczypta papryki ostrej
- 1 szczypta papryki ostrej
- 1 mała szczypta kuminu
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 duża cukinia
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 większego brokuła
- 3/4 puszki kukurydzy
- 2 garści niewielkich liści botwinki (lub szpinaku)
- 100g sera feta
- 100g ugotowanego ryżu
Koperkowy sos jogurtowy:
- 1 mały pęczek koperku
- 6 łyżek jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- 1 mały ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
W miseczce mieszamy ze sobą 2 łyżki oliwy, szczyptę papryki słodkiej, ostrej, kuminu, pieprzu i soli. Marynatą dokładnie polewamy kurczaka, przykrywamy go folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 10 minut. Zamarynowanego kurczaka grillujemy lub obsmażamy na patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony.
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut. Papryki kroimy w większą kostkę, cukinię w grubsze plasterki, Warzywa wraz z brokułem dokładnie oprószamy solą, pieprzem, polewamy oliwą i układamy na grillu. Grillujemy do czasu, aż warzywa będą al dente.
Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki, łączymy z ryżem, warzywami, liśćmi botwinki (lub szpinaku) i kukurydzą. Posypujemy serem feta. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w naczyniu blendera i dokładnie miksujemy. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.
Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).
UsuńA może macie ochotę na sałatkę... w kieszonkach? Wyborną mieszankę warzyw i dodatków można przecież - zamiast podać w tradycyjnej salaterce - zamknąć w pysznym pierogowym cieście. :) To wygodna i smakowita forma podania, na pewno zaskoczy domowników - nie tylko przy świątecznym stole. :)
OdpowiedzUsuńSAŁATKA W KIESZONKACH
czyli zapiekane pierogi z sałatkowym nadzieniem
Składniki na sałatkę:
1/2 puszki kukurydzy Bonduelle
1/2 puszki groszku Bonduelle
1/2 jabłka
kawałek cebuli (kilka piórek dosłownie)
1 kiszony ogórek
1 duży płat śledziowy solony
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu
pieprz, sól do smaku
curry, czosnek granulowany, tymianek
Składniki na ciasto:
200 g mąki tortowej
120 g masła o temperaturze pokojowej
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
2 żółtka
szczypta soli
opcjonalnie: 1 łyżeczka curry, solidna szczypta pieprzu ziołowego, odrobina suszonego koperku
Przygotowanie:
Składniki nadzienia kroimy w kostkę, jeśli tego wymagają, łączymy z kukurydzą i groszkiem oraz majonezem, doprawiamy.
Składniki na ciasto (mąkę, masło, śmietanę, żółtka, sól i - opcjonalnie - przyprawy) zagniatamy dokładnie, aż wyjdzie nam sprężysta, połyskliwa kula. Kulę tę owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut (a jeśli nam się spieszy - na kwadrans w zamrażarce).
Wyjęte z lodówki ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na cienki (około 5-7 mm placek) i wykrawamy z niego koła (wielkość zależy od fantazji - ja użyłam szklanki i wyszły mi całkiem zgrabne małe pierożki - w sam raz na 2 kęsy). Na każde koło nakładamy sałatkę - lepiej mniej, niż więcej, bo mogą być trudności w lepieniu. Łączymy brzegi każdego koła i dociskamy je widelcem (ten wzorek zawsze kojarzy mi się z domem - pierogi z innych miejsc wyglądają zupełnie inaczej...).
Gotowe pierożki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy pędzlem zamoczonym w białku i posypujemy delikatnie koperkiem. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza do zrumienienia ciasta.
Smacznego! :)
Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).
UsuńJak ja kocham sałatki i kukurydzę :) Oto moja ulubiona:
OdpowiedzUsuńSałatka z kuskusem:
-szklanka kuskusu
-połowa puszki kukurydzy
-pół puszki tuńczyka w kawałkach
-oliwa
-szczypta kminu rzymskiego i słodkiej papryki
-sól, pieprz
-2 ogórki kiszone
-1 mała cebulka
Cebulkę i ogórki kroimy w malutkie kosteczki. Dodajemy do nich odsączonego tuńczyka, ugotowany kuskus, kukurydzę i doprawiamy przyprawami oraz oliwą. Mieszamy i gotowe!
Takie proste, a pyszne :)
Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).
UsuńOryginalna, a przy tym obłędnie smaczna i bardzo pożywna sałatka z halibutem, chorizo, kukurydzą, makaronem, rukolą oraz sosem z kuminem rzymskim.
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 garść rukoli
- 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego Rurka
- 200 g filetu z halibuta
- 80 g cieniutkich plasterków chorizo
- 2 łyżki Kukurydzy Złocistej Bonduelle
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego w proszku
- sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Makron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Halibuta myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
3. Plasterki chorizo wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię i smażymy z obu stron aż z kiełbaski wytopi się tłuszcz i delikatnie się zarumieni (około 3 minuty). Następnie wykładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, pozostawiając na patelni wytopiony tłuszcz.
4. Na rozgrzaną patelnię kładziemy halibuta i smażymy na średnim ogniu przez około 4 minuty z każdej strony, po czym odstawiamy rybkę na około 10 minut, aby odpoczęła. Po upływie tego czasu dzielimy halibuta na mniejsze kawałki.
5. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami sosu, aż uzyskamy kremowy sos. Możemy posłużyć się blenderem, albo shakerem do sosów sałatkowych/słoiczkiem.
6. Makaron łączymy z dresingiem, po czym wykładamy go na półmisek wyłożony rukolą. Następnie układamy kawałki ryby, plasterki chorizo, a całość posypujemy kukurydzą.
Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).
UsuńBardzo prosta w przygotowaniu, pięknie prezentująca się sałatka, która zaskakuje fantastycznym smakiem!
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 1 szklanka suchego makaronu razowego
- ok. 60 g. kabanosów
- 1/2 szklanki kukurydzy Złocistej Bonduelle
- 8-10 suszonych pomidorów w oleju
- 1/2 szklanki nerkowców
- 1 garstka kiełków rzodkiewki (ok 20 g)
SKŁADNIKI NA SOS:
- 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
2. Kabanosy kroimy na stosunkowe cienkie kawałki (około 1 cm).
3. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej).
4. Nerkowce prażymy na suchej patelni.
5. Roszponkę rozkładamy na półmisku/talerzach, po czym wykładamy makron połączony z suszonymi pomidorami, olejem oraz doprawiony solą i pieprzem. następnie naprzemiennie wykładamy kabanosy, kukurydzę oraz posypujemy kiełkami i nerkowcami.
Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim za udział w konkursie i za całe mnóstwo pysznych kulinarnych pomysłów. Jak widać kukurydza niejedno ma imię ;-).
OdpowiedzUsuńMam nie lada orzech do zgryzienia, czyli wybranie tylko 3 przepisów... jury udaje się na naradę :D.