Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym
Grudzień to zdecydowanie miesiąc pierniczków i korzennych ciasteczek. Uwielbiam ten czas, planujemy co możemy upiec, wyciągamy różne foremki, kolorowe ozdoby, perełki, lukry, posypki... Robimy domową przyprawę do piernika i po domu rozchodzi się cudowny zapach nadchodzących świat Bożego Narodzenia. Dekorację pierniczków i ciasteczek możemy zostawić na później, natomiast dobrze jest upiec je wcześniej, schować do metalowych pudełek lub do słoików i szczelnie zamknąć, żeby były chrupiące. W tym roku upiekłam okrągłe ciasteczka, a do nich górę w kształcie choinek. Oczywiście możecie wybrać sobie dowolny kształt foremek, taki, który Wam albo Waszym dzieciom najbardziej przypadnie do gustu.
Czas przygotowania: 6 godzin
Składniki
Ciasto:
- 125 g mąki pszennej 450
- 125 g mąki Pełne Ziarno Pszenna Lubella
- szczypta soli
- 3 łyżki płynnego miodu
- 70 g cukru pudru
- 1 jajko
- 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka przyprawy do piernika
Krem czekoladowy:
- 100 g czekolady
- 100 g mascarpone w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej
- cukier puder
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce robota i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na placek o grubości 5 mm, podsypując mąką, aby się nie kleiło. Foremką wykrawamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, aż się ładnie przyrumienią.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone i mieszamy. Jeśli czekolada zbyt stwardnieje podgrzewamy ją ponownie lekko w kąpieli wodnej. Na koniec dajemy esencję i mieszamy.
Gdy masa zacznie tężeć smarujemy nią ciasteczka i sklejamy. Posypujemy cukrem pudrem.
Ależ one urocze! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, miło mi :).
Usuń