Syrop korzenny
Syrop korzenny kojarzy mi się z grudniem i oczywiście ze świętami ! Przepięknie pachnie już na etapie jego przygotowywania, aromat korzennych przypraw rozchodzi się wtedy po całym domu. Wtedy już wiemy, że Boże Narodzenie nadchodzi wielkimi krokami. Syrop będzie doskonałą bazą do zrobienia likieru korzennego, a także aromatycznym dodatkiem do kawy, herbaty, różnych deserów czy też pieczonego drobiu. Przygotujcie go koniecznie 😊.
Syrop korzenny
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- 350 ml wody
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 8 goździków
- 2 laski cynamonu
- 4 strączki kardamonu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 5 plasterków świeżego imbiru
- 4 gwiazdki anyżu
- 1 malutka gałka muszkatołowa
Strączki kardamonu delikatnie rozgniatamy. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki, pomału doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Odstawimy do całkowitego wystudzenia, następnie przecedzamy i przelewamy do czystego słoiczka. Przechowujemy w lodówce.
Czy można dodać kardamon i gałkę mielone???
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście. Wtedy tylko na dnie pojawi się nam lekki "przyprawowy" osad :-).
UsuńWspaniały dodatek do kawy :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :)
UsuńDzień dobry, ile można przechowywać w lodówce oraz czy można pasteryzować?
OdpowiedzUsuńDzień dobry, w lodówce spokojnie postoi przez miesiąc. Można go też zapasteryzować.
Usuń