Syrop korzenny

brazowy-plyn-w-butelce


Syrop korzenny kojarzy mi się z grudniem i oczywiście ze świętami ! Przepięknie pachnie już na etapie jego przygotowywania, aromat korzennych przypraw rozchodzi się wtedy po całym domu. Wtedy już wiemy, że Boże Narodzenie nadchodzi wielkimi krokami. Syrop będzie doskonałą bazą do zrobienia likieru korzennego, a także aromatycznym dodatkiem do kawy, herbaty, różnych deserów czy też pieczonego drobiu. Przygotujcie go koniecznie 😊.




Syrop korzenny
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
  • 350 ml wody
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 8 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 4 strączki kardamonu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 5 plasterków świeżego imbiru
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 1 malutka gałka muszkatołowa 



Wykonanie:

Strączki kardamonu delikatnie rozgniatamy. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki, pomału doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Odstawimy do całkowitego wystudzenia, następnie przecedzamy i przelewamy do czystego słoiczka. Przechowujemy w lodówce.

Komentarze

  1. Czy można dodać kardamon i gałkę mielone???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście. Wtedy tylko na dnie pojawi się nam lekki "przyprawowy" osad :-).

      Usuń
  2. Wspaniały dodatek do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry, ile można przechowywać w lodówce oraz czy można pasteryzować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, w lodówce spokojnie postoi przez miesiąc. Można go też zapasteryzować.

      Usuń

Prześlij komentarz