Eggnog, likier jajeczny
No to mamy Karnawał ! To ten czas kiedy częściej spotykamy się na imprezach, balach, ale także i na domówkach. Eggnog, likier jajeczny możemy przygotować jako słodki prezent dla gospodarzy lub uraczyć nim gości, którzy pojawią się u nas w domu. Przed podaniem warto posypać go odrobiną gałki muszkatołowej. Będzie pysznym i aromatycznym dodatkiem do deserów lub do kawy.
Eggnog, likier jajeczny
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 200 ml mleka
- 100 ml kremówki
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 150 ml rumu
Wykonanie:
Jajka z cukrem ubijamy przy pomocy nierdzewnej trzepaczaki na puszystą masę. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
W garnuszku podgrzewamy mleko, śmietankę z ziarenkami wanilii i przyprawami. Uważamy, żeby mleko się nie zagotowało, doprowadzamy je do granicy wrzenia. Następnie gorące mleko wlewamy do masy jajecznej. Uwaga ! Robimy to bardzo małymi porcjami po łyżce, cały czas miksując. Gdy zrobimy to zbyt szybko masa jajeczna się zetnie.
Masę przelewamy z powrotem do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy osiągnie temperaturę wrzenia, odstawiamy do schłodzenia, a następnie chowamy do lodówki.
Gdy napój będzie zimny dodajemy rum. Jeśli wolicie, żeby był mocniejszy dolejcie więcej rumu.
mniam !:)
OdpowiedzUsuńSzczesliwego Nowego Roku !
Aniu, wzajemnie :-)
Usuń