Kasza manna z konfiturą i granatem
Kasza manna - czy była zmorą Waszego dzieciństwa ? Mnie bardzo długo kojarzyła się z obowiązkową poranną zupą mleczną. Dopiero później odkryłam ją jako składnik pysznych i zdrowych deserów. Może też być pożywnym śniadaniem z dodatkiem różnych owoców czy bakalii. Na pewno będzie lepszym rozwiązaniem niż przetworzone płatki śniadaniowe czy też gotowe desery. Dziś kasza manna z konfiturą wiśniową i ziarenkami granata. Pysznie i zdrowo !
Kasza manna z konfiturą
Czas przygotowania: 40 minutSkładniki na 2 porcje:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 1/2 łyżeczki masła
- szczypta soli
- 1-2 łyżki miodu lub cukru
- 2 łyżki konfitury wiśniowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- ziarenka granatu
Mleko wlewamy do garnuszka, wsypujemy kaszę, cynamon i sól. Odstawiamy do namoczenia na 20 minut. Po tym czasie, na małym ogniu, mleko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż kasza zgęstnieje. Trwa to kilka minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier (miód) i masło, dokładnie mieszamy. Gorącą kaszę przekładamy do miseczek. Układamy na niej konfiturę i posypujemy ziarenkami granatu.
Deser możemy jeść na ciepło i na zimno, wedle naszego gustu.
Deser możemy jeść na ciepło i na zimno, wedle naszego gustu.
Podoba mi się!! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :).
Usuńpychaaaa!
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam :)
UsuńChyba bardzo wiele osób grysik (bo tak u mnie na zupę mleczną z kaszy manny się mówi) docenia dopiero w dorosłości :) Jakie to jest dziwne, że koszmar dzieciństwa tak łatwo stał się pysznym darem, daniem i deserem :)
OdpowiedzUsuńChociaż ciut koszmarem wciąż być może...jak jednak garnek by się przypalił :)
To prawda, zupy mleczne były moim koszmarem :D, dobrze, że to już minęło. A z garnkiem faktycznie trzeba uważać !
Usuń