Marynowane śledzie


płaty śledzia w szklanym słoiku
Marynowane śledzie




Od połowy grudnia do końca Karnawału, to czas kiedy w naszym domu niepodzielnie króluje śledź! Pojawia się na naszym stole w różnych postaciach, nie tylko z okazji imprez, ale także na co dzień. Ta pyszna ryba to ogromne kulinarne pole do popisu dla amatorów śledzika.
 
Natomiast dziś zapraszam po przepis na marynowane śledzie. Z tak zamarynowanej ryby przyrządzam między innymi śledzia w sosie czosnkowym. To nasz ulubiony sposób na śledzia, zawsze szybko znika z talerzy. Z marynowanego śledzia robiłam też śledzia w sosie musztardowym, a  w głowie mam też inne pomysły, które niebawem pojawią się na blogu.
 
 

śledzie marynwanie w przyprawach



Marynowane śledzie

Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania
Składniki:

  • 4-5 filetów śledziowych
  • 1,5 szklanki wody ( 375 ml)
  • 0,5 szklanki octu 10% (125 ml)
  • 5 goździków
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 laska cynamonu
  • 1 cebula


Wykonanie

  • Cebulę kroimy w plasterki, wrzucamy do garnuszka i dodajemy pozostałe składniki marynaty, oprócz śledzi. 
  • Doprowadzamy do zagotowania. 
  • Następnie odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem.
  • Gdy marynata będzie całkowicie zimna wkładamy do niej śledzie. 
  • Marynujemy przez dwie doby. 
  • Po tym czasie filety wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w dzwonka i mamy gotowego śledzia, którego możemy wykorzystać do przygotowania tej ryby z różnymi dodatkami.


 

Komentarze

  1. Rewelacyjnie się prezentują . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez śledzi to ja się obejść nie mogę. Po prostu uwielbiam...
    I zgodzę się - nie dość, że rewelacyjnie się prezentują to pewnie obłędnie smakują!
    Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz