Pełnoziarniste ciasto na pierogi
Do tej pory w mojej kuchni gościły pierogi przygotowane na bazie zwykłej mąki pszennej. W związku z delikatną zmianą diety postanowiłam przetestować ciasto na pierogi w zdrowszej wersji, czyli przygotowane na bazie mąki razowej. Użyłam mąki pszennej, a ciasto przygotowałam dokładnie tak, jak to robię normalnie, czyli z żółtkiem i odrobiną oleju. Ciasto wyszło pyszne, elastyczne i miękkie. Najwygodniej jest je oczywiście wyrabiać robotem, ale ręcznie też dacie radę 😊. Ilość wody podaję orientacyjne, bo tak naprawdę to potrzeba jej tyle, ile weźmie jej mąka. Wszystko zależy od rodzaju mąki, wilgotności i temperatury pomieszczenia w którym wyrabiamy ciasto. I jak uważają Włosi, im jest chłodniej tym lepiej.
Pełnoziarniste ciasto na pierogi
Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej + mąka do podsypania
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju
- szczypta soli
- ok. 1/2 szklanki gorącej wody
- 2-3 łyżki mleka
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto, oprócz wody umieszczam w misie robota. Jeśli go nie posiadacie ciasto zagniatamy na stolnicy lub na blacie kuchennym. Następnie wlewamy połowę wody i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie za suche, dodajemy więcej wody. Masę wyrabiamy do momentu, aż rozwinie się gluten, a ciasto będzie elastyczne - starając się nie podsypywać zbyt dużo mąki.
Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, odkrawamy z niego kawałek i wałkujemy na omączonym blacie na cienki placek. Wykrawamy z niego kółka, napełniamy ulubionym farszem. Gotujemy w dużym garnku w posolonej wodzie około minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
Komentarze
Prześlij komentarz