Razowy chlebek bananowy w wersji light
Chlebek bananowy to amerykańskie wilgotne ciasto pieczone z wykorzystaniem bardzo dojrzałych bananów. Najlepsze są takie z czarnym plamkami, są wtedy słodkie i bardzo aromatyczne. Postanowiłam upiec ten chlebek, ale w wersji nieco odchudzonej, czyli bez cukru i z dodatkiem razowej mąki. Można go wtedy jeść bez grzechu ani wyrzutów sumienia ! Ciasto jest dosyć ciężkie, dlatego wymaga dłuższego czasu pieczenia, żeby nie było w nim zakalca.
Więc jeśli macie w domu takie dojrzałe banany i uważacie, że do niczego już się nie nadają, to właśnie jest pora na upieczenie chlebka bananowego 😍
.Proporcje na formę o wymiarach 20 x 12 cm
Czas przygotowania: 80 minut
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej 720
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 jajko
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki włoskich orzechów
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 banan do ozdoby ciasta
- garść orzechów włoskich
Wykonanie:
W misce blendujemy banany, jajko i olej. Następnie dodajemy przesiane z sodą, proszkiem i kardamonem obydwie mąki. Dokładnie mieszamy łyżką i dodajemy lekko przesiekane orzechy.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Banana kroimy na cieniutkie plasterki (najlepiej przy pomocy mandoliny) i układamy na wierzchu ciasta, posypujemy orzechami.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 70 minut. Przed wyjęciem go z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wyjęciu go z ciasta jest suchy nasze ciasto jest gotowe.
Inspiracja tutaj.
Dzień dobry. Czy olej kokosowy robi jakąś różnicę? Można go zamienić na zwykły?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście można go zamienić na zwykły olej :-).
Usuń