Razowy chlebek bananowy w wersji light

pokrojone-ciasto-na-sciereczce-widok-z-gory

Chlebek bananowy to amerykańskie wilgotne ciasto pieczone z wykorzystaniem bardzo dojrzałych bananów. Najlepsze są takie z czarnym plamkami, są wtedy słodkie i bardzo aromatyczne. Postanowiłam upiec ten chlebek, ale w wersji nieco odchudzonej, czyli bez cukru i z dodatkiem razowej mąki. Można go wtedy jeść bez grzechu ani wyrzutów sumienia ! Ciasto jest dosyć ciężkie, dlatego wymaga dłuższego czasu pieczenia, żeby nie było w nim zakalca. 
Więc jeśli macie w domu takie dojrzałe banany i uważacie, że do niczego już się nie nadają, to właśnie jest pora na upieczenie chlebka bananowego 😍
.

Razowy chlebek bananowy w wersji light
Proporcje na formę o wymiarach 20 x 12 cm
Czas przygotowania:  80 minut
Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej 720 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 jajko
  • 3 bardzo dojrzałe banany 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki włoskich orzechów
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
Dodatkowo:
  • 1 banan do ozdoby ciasta
  • garść orzechów włoskich

Wykonanie:
W misce blendujemy banany, jajko i olej. Następnie dodajemy przesiane z sodą, proszkiem i kardamonem obydwie mąki. Dokładnie mieszamy łyżką i dodajemy lekko przesiekane orzechy. 
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Banana kroimy na cieniutkie plasterki (najlepiej przy pomocy mandoliny) i układamy na wierzchu ciasta, posypujemy orzechami.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około  70 minut. Przed wyjęciem go z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wyjęciu go z ciasta jest suchy nasze ciasto jest gotowe.
Inspiracja tutaj.

Komentarze

  1. Dzień dobry. Czy olej kokosowy robi jakąś różnicę? Można go zamienić na zwykły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście można go zamienić na zwykły olej :-).

      Usuń

Prześlij komentarz