Pęczak z makaronem warzywnym z marchewki
W sklepach możemy kupić rewelacyjne spaghetti z warzyw ! Warzywne spaghetti to idealny pomysł na obiad, lunch, kolację czy przekąskę. Wystarczy je ugotować na parze, zblanszować, przesmażyć na patelni lub po prostu chrupać na surowo. Tak naprawdę jest to produkt uniwersalny, do wykorzystania w prawie każdym daniu, oprócz deserów.
Dziś zapraszam moich czytelników na pęczak z makaronem warzywnym, czyli pyszne i zdrowe danie dla każdego. Może być samodzielnym posiłkiem, a jeśli dorzucimy do niego kawałek mięsa, to i mięsożercy będą zadowoleni 😄. Oczywiście możemy je przygotować z użyciem innej kaszy, która Wam akurat została z poprzedniego dnia lub ewentualnie ryżu.
Pęczak z makaronem warzywnym z marchewki
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1/2 opakowania spaghetti z marchewki
- 250 g brukselki
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki ugotowanego pęczaku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- szczypta chili
- sos sojowy opcjonalnie
- natka pietruszki
Wykonanie:
Szalotkę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Przesmażamy przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Brukselkę kroimy na pół, wrzucamy na patelnię, chwilę wszystko razem smażymy. Następnie dodajemy makaron z marchewki i pęczak. Wszystko przyprawiamy solą, chili i pieprzem, patelnię przykrywamy i smażymy przez 2-3 minuty. Podajemy posypane natką. Opcjonalnie dosmaczamy sosem sojowym.
Komentarze
Prześlij komentarz