Pysznie i elegancko w restauracji Tamka 43
W jedną ze styczniowych sobót wybrałam się do warszawskiej restauracji Tamka 43. Bardzo dużo dobrego u niej słyszałam i osobiście chciałam się przekonać czy rzeczywiście tam tak dobrze karmią ! Zapraszam, poczytajcie czy faktycznie jest tam pysznie ?
W końcu i ja wybrałam się do Tamki 43. Dzięki Zomato spędziłam bardzo miłe i smaczne popołudnie. Restauracja znajduje się na warszawskim Powiślu w Centrum Chopinowskim. Tamka 43 to restauracja, kawiarnia i bar wine. Organizowane są tutaj także wernisaże. Wystrój jest minimalistyczny, elegancki i ciepły.
Bardzo krótka karta dań, która zmienia się bardzo często, jest oparta na sezonowości produktów. Króluje tu sosu vide, czyli długotrwałe gotowanie w niskich temperaturach. A ponieważ ducha Fryderyka Chopina czuć wszędzie - vis a vis mieści się Muzeum Chopina, a na okolicznych ścianach domów powstały piękne murale - restauracja oferuje również menu inspirowane ulubionymi daniami kompozytora.
Przy robieniu rezerwacji zapytano mnie czy mam jakieś preferencje żywieniowe lub alergie.
Na dzień dobry dostałyśmy od szefa kuchni Piotra Pielachowskiego degustacyjną porcję zupy z białych warzyw i białej czekolady z żytnim czipsem z diabłem morskim. To był doskonały początek, potem było tylko lepiej ! Na naszym stole pojawiły się grzybowe tortellini z panna cotta z kalafiora ze smażoną brukselką, fioletową marchewką i orzechami laskowymi oraz zupa krem z karczocha z razowym czipsem i pudrem z chorizo. Potem zamówiliśmy risotto cytrynowo-waniliowe z krewetkami i przegrzebkami.
Na deser zaszalałyśmy i spróbowałyśmy: kawowej panny cotty z lodami kokosowymi (OBŁĘDNE) z płatkami świeżego kokosa i pomelo, piernikowego musu w otoczonego czekoladą z dodatkiem pudru miodowego oraz selekcję domowych lodów: waniliowe, bazyliowe i z rokitnika, podane z mini bezami i granatem.
Na deser zaszalałyśmy i spróbowałyśmy: kawowej panny cotty z lodami kokosowymi (OBŁĘDNE) z płatkami świeżego kokosa i pomelo, piernikowego musu w otoczonego czekoladą z dodatkiem pudru miodowego oraz selekcję domowych lodów: waniliowe, bazyliowe i z rokitnika, podane z mini bezami i granatem.
Muszę przyznać, że wszystkie dania zostały przygotowane perfekcyjnie i pięknie podane. Trudno jest wybrać co mi smakowało najbardziej... ? Przystawka, zupa, danie główne, desery ... ? Wszystko idealnie wpasowało się w mój smak !
Bardzo spodobało mi się to, że aa każdym razem kiedy kelner serwował nam kolejne danie dokładnie opowiadał z czego się ono składa. Obsługa doskonała; dyskretna i zawsze nas miejscu.
Mimo, że ceny nie są niskie z chęcią wróciłabym tu jeszcze.
Restauracja Tamka 43
ul. Tamka 43
00-355 Warszawa
Restauracja:
Otwarta 7 dni w tygodniu od 12:00
Ostatnie zamówienia o godz. 22:00
Cafe / Wine Bar:
Otwarte codziennie od godz. 10:00
Czynne do ostatniego gościa.
Rezerwacje telefoniczne przyjmowane są w godzinach 10:00 – 22:00
pod numerem 22 44 16 234
Rezerwacje grupowe przyjmowane w godzinach 10:00 – 18:00
pod numerem 513 18 81 81
Kurde, dosyć drogo;-( Za danie z jelenia ponad 80 zł...Choć czasami na takie extrasy można sobie pozwolić ;) Ale wygląda bardzo imponująco Wasze degustacyjne menu.
OdpowiedzUsuńMarzenko,k tak jak napisałam, tanio nie jest, ale... to Warszawa ;). Miejsce jest eleganckie, a jedzenie naprawdę doskonałe i wykwintne. Tak jak piszesz, czasami można zaszaleć !
Usuń