Cytrynowy sernik z truskawkami
Uwielbiam serniki ! Z resztą moi domownicy
też. Lubimy i te na zimno bez pieczenia i te pieczone. I z owocami i bez nich –
po prosu wszystkie J. Dziś zapraszam moich czytelników po
kolejny smakowity i prosty przepis na sernik. Tym razem będzie to sernik z cytrynową
nutką z dodatkiem pysznych czerwonych truskawek, upieczony na spodzie z
ciasteczek zbożowych z dodatkiem masła
orzechowego i odrobiny kardamonu. Tak naprawdę samo przygotowanie ciasta
zajmuje chwilę, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. I to jest bardzo
ważny element jego przygotowania: nie ucieramy masy, nie ubijamy jajek, tak jak
to robiły kiedyś nasz babcie. Staramy się wprowadzić jak najmniej powietrza do
naszego ciasta. Wtedy nasz sernik podczas pieczenia zbytnio nie urośnie, a potem
przy studzeniu nie opadnie i będzie się pięknie prezentował na talerzu, czyli
będzie równy jak stół.
Pamiętajcie również, aby forma do tarty, w
której będziecie piekli sernik miała wyjmowane dno. Zdecydowanie ułatwi to
później wyjęcie wystudzonego ciasta na talerz czy paterę.
Cytrynowy sernik z truskawkami
Czas przygotowania: 80 minut
Proporcje na formę o średnicy 25 cm
Składniki
Ciasteczkowy spód:
- 220 g ciastek zbożowych
- 3 łyżki masła orzechowego
- 70 g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 450 g mielonego sera z wiaderka
- 2 duże jajka
- 200 ml śmietany 18%
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 budyń do ciast i kremów Waniliowy smak Winiary
- sok z 1 dużej cytryny
- skórka z 1 dużej cytryny
- 250 g świeżych truskawek
- cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Wszystkie składniki na masę serową powinny
mieć temperaturę pokojową. Trzeba więc pamiętać, aby wyjąć je z lodówki
wystarczająco wcześniej przed przystąpieniem do pracy
Zwykłe masło roztapiamy w mikrofali lub w
małym garnuszku, odstawiamy do wystudzenia. Ciasteczka zbożowe kruszymy i
wrzucamy do misy blendera lub robota. Dodajemy
do nich masło orzechowe i ostudzone zwykłe masło. Miksujemy, aż
ciasteczka będą miałkie i uzyskamy z nich lekko wilgotną masę. Powstałą masą
wylepiamy dno i boki formy na tartę. Ciasteczka dociskamy lekko dłonią do formy,
aby uzyskać w miarę zbity spód sernika, który się nie będzie kruszył. Piekarnik
nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Spód wkładamy do piekarnika i podpiekamy
przez 15 minut, aż się lekko przyrumieni. Formę wyjmujemy i odstawiamy na
chwilę, aby spód lekko przestygł.
W misce mieszamy biały zmielony ser, rozkłócone
dwa jajka, śmietanę i cukier. Gdy składniki się połączą dodajemy budyń w proszku, sok i skórkę
z cytryny. Masy nie ubijamy ani nie ucieramy, mieszamy tylko do
połączenia składników. Wylewamy ją na podpieczony spód, a na wierzchu układamy
przekrojone na pół truskawki. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160
stopni (bez użycia funkcji termoobiegu) przez około 50-60 minut.
Masa serowa na wierzchu powinna być delikatnie ścięta.
Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika i
odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Gdy sernik będzie już zimny wyjmujemy go z
formy, delikatnie oprószamy cukrem pudrem, a na wierzchu układamy świeże
truskawki. Ja jeszcze dodatkowo ozdobiłam ciasto listkami świeżej mięty. Takie
kolorowe wiosenne ciasto wyszło !
Ojej. Cudny jest !!!
OdpowiedzUsuńDzięki Aniu :)>
UsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńI z pewnością przepyszne :)
Ja też kocham serniki... :)
Dzięki Gin :)
UsuńPięknie się prezentuje!!Pozdro Kociaku:)
OdpowiedzUsuńDzięki, pozdro :D
UsuńTaki spód ciasteczkowy dużo lepszy jest niż zrobiony własny?
OdpowiedzUsuńCzy lepszy to oczywiście jest kwestia gustu :). Ja bardzo lubię ciasteczkowe spody, szczególnie do serników na zimno.
UsuńNa pewno jest zdecydowanie szybszy i łatwiejszy do przygotowania, niż taki pieczony.
Sernik cudowny i mam chęć już biec do sklepu po masło orzechowe! Jednak zauważylam, że przepis na landing page'u Winiary pomija śmietanę. Na szczęście jest link i można ja odnaleźć u Ciebie.
OdpowiedzUsuńNiech ser będzie z Tobą! : )
Dziękuję :). A ja widzę śmietanę w składnikach na stronie Winiary, pewnie poprawili :).
Usuń