Cytrynowy sernik z truskawkami

zolty-sernik-z-truskawkami

Uwielbiam serniki ! Z resztą moi domownicy też. Lubimy i te na zimno bez pieczenia i te pieczone. I z owocami i bez nich – po prosu wszystkie J. Dziś zapraszam moich czytelników po kolejny smakowity i prosty przepis na sernik. Tym razem będzie to sernik z cytrynową nutką z dodatkiem pysznych czerwonych truskawek, upieczony na spodzie z ciasteczek zbożowych z  dodatkiem masła orzechowego i odrobiny kardamonu. Tak naprawdę samo przygotowanie ciasta zajmuje chwilę, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. I to jest bardzo ważny element jego przygotowania: nie ucieramy masy, nie ubijamy jajek, tak jak to robiły kiedyś nasz babcie. Staramy się wprowadzić jak najmniej powietrza do naszego ciasta. Wtedy nasz sernik podczas pieczenia zbytnio nie urośnie, a potem przy studzeniu nie opadnie i będzie się pięknie prezentował na talerzu, czyli będzie równy jak stół.
Pamiętajcie również, aby forma do tarty, w której będziecie piekli sernik miała wyjmowane dno. Zdecydowanie ułatwi to później wyjęcie wystudzonego ciasta na talerz czy paterę.



Cytrynowy sernik z truskawkami
Czas przygotowania: 80 minut
Proporcje na formę o średnicy 25 cm
Składniki
Ciasteczkowy spód:
  • 220 g ciastek zbożowych
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 70 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
Sernik:
  • 450 g mielonego sera z  wiaderka
  • 2 duże jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • budyń do ciast i kremów Waniliowy smak Winiary
  • sok z 1 dużej cytryny
  • skórka z 1 dużej cytryny
  • 250 g świeżych truskawek
  • cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Trzeba więc pamiętać, aby wyjąć je z lodówki wystarczająco wcześniej przed przystąpieniem do pracy
Zwykłe masło roztapiamy w mikrofali lub w małym garnuszku, odstawiamy do wystudzenia. Ciasteczka zbożowe kruszymy i wrzucamy do misy blendera lub robota. Dodajemy  do nich masło orzechowe i ostudzone zwykłe masło. Miksujemy, aż ciasteczka będą miałkie i uzyskamy z nich lekko wilgotną masę. Powstałą masą wylepiamy dno i boki formy na tartę. Ciasteczka dociskamy lekko dłonią do formy, aby uzyskać w miarę zbity spód sernika, który się nie będzie kruszył. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Spód wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez 15 minut, aż się lekko przyrumieni. Formę wyjmujemy i odstawiamy na chwilę, aby spód lekko przestygł.
W misce mieszamy biały zmielony ser, rozkłócone dwa jajka, śmietanę i cukier. Gdy składniki się połączą dodajemy budyń w proszku, sok i skórkę z  cytryny. Masy nie ubijamy ani nie ucieramy, mieszamy tylko do połączenia składników. Wylewamy ją na podpieczony spód, a na wierzchu układamy przekrojone na pół truskawki. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (bez użycia funkcji termoobiegu)  przez około 50-60 minut.  Masa serowa na wierzchu powinna być delikatnie ścięta.

Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Gdy sernik będzie już zimny wyjmujemy go z formy, delikatnie oprószamy cukrem pudrem, a na wierzchu układamy świeże truskawki. Ja jeszcze dodatkowo ozdobiłam ciasto listkami świeżej mięty. Takie kolorowe wiosenne ciasto wyszło !

Advertisement

Komentarze

  1. Piękne!
    I z pewnością przepyszne :)
    Ja też kocham serniki... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje!!Pozdro Kociaku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki spód ciasteczkowy dużo lepszy jest niż zrobiony własny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy lepszy to oczywiście jest kwestia gustu :). Ja bardzo lubię ciasteczkowe spody, szczególnie do serników na zimno.
      Na pewno jest zdecydowanie szybszy i łatwiejszy do przygotowania, niż taki pieczony.

      Usuń
  4. Sernik cudowny i mam chęć już biec do sklepu po masło orzechowe! Jednak zauważylam, że przepis na landing page'u Winiary pomija śmietanę. Na szczęście jest link i można ja odnaleźć u Ciebie.
    Niech ser będzie z Tobą! : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). A ja widzę śmietanę w składnikach na stronie Winiary, pewnie poprawili :).

      Usuń

Prześlij komentarz