Jak otworzyć kokosa
Uwielbiam kokosy ! Ten zgrabny kudłaty brązowy orzech ma mnóstwo zastosowań w wielu kuchniach świata. Poza tym jest bardzo zdrowy, między innymi uzyskujemy z niego drogocenny olej. Znajduje swoje zastosowanie również w kosmetyce, a poza tym produkowany z niego olejek eteryczny pięknie pachnie. Tylko jak tu się do niego dobrać ? O tym w dzisiejszym wpisie, zapraszam !
Jak otworzyć kokosa
Wartości odżywcze
Dojrzałe egzemplarze mają brązowy kolor i trzy wyraźne okrągłe wgłębienia. Wybierając kokos należy zwrócić uwagę, czy nie ma na nich pleśni - takie egzemplarze od razu odkładamy na bok - oraz czy kokos nie jest pęknięty. Następnie kokosem należy porządnie potrząsnąć. Jeśli usłyszymy, że w środku chlupie woda, to spokojnie możemy go zapakować do koszyka. Oznacza to, że orzech, który zamierzamy kupić jest świeży.
Kokos jest bardzo zdrowym orzechem, zawiera między innymi witaminę C, B6, kwas foliowy, wapń, żelazo, fosfor i mnóstwo potasu. Ponadto miąższ kokosa w 100 g zawiera 15,23 g węglowodanów, z czego większość, bo prawie 60 proc. ( 9 g/100 g), to wypełniający żołądek i dający na długo uczucie sytości błonnik. Jeszcze więcej włókna pokarmowego zawiera suszony miąższ orzecha kokosowego - trochę ponad 23 g błonnika w 100 g. Taka ilość pokrywa niemalże całe dzienne zapotrzebowanie organizmu na błonnik!
Świeży kokos jest niestety dość kaloryczny (354 kcal/100 g), natomiast ma niski indeks glikemiczny (IG=45).Po otwarciu miąższ kokosa możemy zjeść od razu, zamrozić go lub zetrzeć na wiórki i wysuszyć. Na pewno będą lepsze niż te sklepowe.
Jak otworzyć kokosa ?
Po dawce podstawowych informacji o tym pysznym i zdrowym orzechu przechodzimy do praktyki, czyli jak szybko i sprawnie dobrać się do jego środka ?
Na początek znajdujemy 3 wgłębienia, które znajdują się u jego nasady. W jednym z nich należy zrobić dziurkę, możemy użyć korkociąg lub nóż. Wodę kokosową przelewamy do miseczki. Możemy ją wypić od razu lub wykorzystać do przygotowania jakiegoś deseru lub zupy.
Następnie trzymając kokosa mocno w ręku uderzamy tępą stroną dużego noża po obwodzie orzecha, kokos po kilku uderzeniach powinien pęknąć. Teraz krótkim nożykiem podważamy miąższ, który w miarę łatwo będzie odchodził od skorupy.
Świeży miąższ można zjadać razem z cienką brązowa skórką lub ją obierać przy pomocy obieraczki do warzyw.
Prawda, że to jest bardzo proste ? Bardzo lubię go chrupać tak na świeżo. Świeży kokos może też nam posłużyć jako ładny i smaczny element dekoracyjny naszych potraw: przy pomocy obieraczki do warzyw zrobimy z niego apetyczne wstążki.
Na blogu znajdziecie też parę kokosowych inspiracji:
skusilas mnie. nigdy nie kupilam swiezego bo nie mialam na niego pomyslu, ale ost w kauflandzie kusza bardzo wiec kupie jednego i wyprobuje :)
OdpowiedzUsuńTeraz są najlepsze :)
Usuń