Pieczona pietruszka z miodem i czosnkiem
Moi wierni czytelnicy doskonale wiedzą, że jestem ogromną fanka pieczonych warzyw ! Uważam, że jest to najlepsza forma obróbki termicznej jarzyn. Przygotowane w ten sposób zachowują większość składników odżywczych i mają niesamowity smak, który pieczenie wydobywa z nich ze zwiększoną mocą. Do tej pory piekłam różne warzywa (pieczona kapusta, jesienne pieczone warzywa, pieczony kalafior, pieczone kolorowe buraki, pieczony bakłażan z zata'arem, pieczone frytki z batatów
pieczone młode warzywa, pieczona dynia) ale obok pietruszki przechodziłam z obojętnością... Wszystko do czasu, aż koleżanka opowiedziała mi jak pyszna jest upieczona z miodem i czosnkiem. Będzie idealnym dodatkiem do mięsa, pyszna jest też pokrojona w małe kawałki, jako jeden ze składników sałatki.
pieczone młode warzywa, pieczona dynia) ale obok pietruszki przechodziłam z obojętnością... Wszystko do czasu, aż koleżanka opowiedziała mi jak pyszna jest upieczona z miodem i czosnkiem. Będzie idealnym dodatkiem do mięsa, pyszna jest też pokrojona w małe kawałki, jako jeden ze składników sałatki.
Pieczona pietruszka z miodem i czosnkiem
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1000 g pietruszki
- 4 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Pietruszkę obieramy, większe korzenie kroimy wzdłuż na pół. W szklance mieszamy oliwę, miód i przyprawy, dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Pietruszkę układamy w naczyniu żaroodpornym. Sos wylewamy na pietruszkę i dokładnie obtaczamy nim wszystkie korzenie. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, pietruszka delikatnie się wtedy przyrumieni.
Komentarze
Prześlij komentarz