Warsztaty kulinarne Pasta fresca część 2

makaron-na-wieszaku

Zapraszam na relację  z kolejnych warsztatów kulinarnych, które odbyły się pod hasłem Pasta fresca, czyli jak zrobić w domu pyszny włoski makaron. Warsztaty odbyły się w warszawskim studiu Akademia kulinarna Whirlpool, prowadzonym przez Włochów, którzy są koneserami dobrego jedzenia. Było baaardzo smacznie i wesoło !




Warsztaty kulinarne Pasta fresca część 2
Ubiegłą sobotę spędziłam bardzo pracowicie, ale przy okazji dużo się nauczyłam i świetnie bawiłam ! W warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirpool, która mieści się w klimatycznym Soho Factory odbyła się druga część warsztatów z włoskim makaronem w roli głównej. Prowadzącą była Cristina, rodowita Rzymianka, przeurocza osoba z ogromem pozytywnej energii i oczywiście wiedzy kulinarnej. Z uczestnikami warsztatów dzieli się smakami swojego dzieciństwa. To ona od jakiegoś czasu zaraża mnie swoją pasją do prawdziwej kuchni włoskiej.



W trakcie warsztatów Cristina bardzo chętnie dzieliła się z nami swoją wiedzą kulinarną i opowiadała anegdotki z kuchnią włoską w roli głównej. Jest specjalistką od kuchni klasycznej jak i regionalnej Włoch. Poprzez gotowanie wyraża swoją artystyczną duszę.

Fot. Magda Ghia

Fot. Magda Ghia



W trakcie spotkania uczyliśmy się jak przygotować tradycyjne włoskie ciasta na makaron:
  • Ciasto bez użycia jajek
  • Ciasto z pszenicy durum



Dobra mąka to podstawa !



W trakcie warsztatów przygotowaliśmy ciasto na płaty do lasagne, na makaron pappardelle i strascinati. Lasagne przygotowaliśmy w aluminiowych foremkach, które potem zabraliśmy do domu. Tam wystarczyło tylko włożyć danie do piekarnika, zapiec i pyszny włoski obiad był gotowy ! Na wynos dostaliśmy też świeże ciasto na makaron, który później mieliśmy za zadanie rozwałkować i pokroić w piękne tagialtelle.


Pięknie nam wyszło, prawda ?









Lasagne gotowa do pieca !
W trakcie warsztatów przygotowaliśmy:

  • Lasagne classica (klasyczna włoska lasagne)
  • Lasagne vegetarian (wegetariańska lasagne)
  • Pappardelle alla lepre (makaron pappardelle z sosem na bazie mięsa królika)
  • Strascinati broccoli e salsiccia (włoski makaron w kształcie kluseczek z dodatkiem brokuła i włoskiej kiełbaski)



Cristina, dziękuję pięknie za tak miło spędzony czas ! Było pracowicie, bardzo pysznie i sympatycznie. Warsztaty w Akademii Kulinarnej Whirpool należą do moich ulubionych. Atmosfera w jakich odbywają się tam warsztaty jest bardzo przyjazna i za każdym razem wychodzę stamtąd  z kolejnymi porcjami nowej wiedzy i jedzenia 😃.

Komentarze