Wieprzowina Kung Bao
Wieprzowina Kung Bao z chili i orzeszkami ziemnymi to pyszne i łatwe do przygotowania danie z kuchni azjatyckiej. Z reguły podaje się ją z białym ryżem, ale tak na prawdę będzie pysznie smakowało też z jakimkolwiek orientalnym makaronem: sojowym czy też ryżowym... Powiem Wam, że u mnie w domu jest pochłaniane z każdym dodatkiem, albo bez niego 😁.
Jeśli lubicie ostrzejsze dania możecie dodać do mięsa nieco więcej papryczki.
Zapraszam !
Zapraszam !
Wieprzowina Kung Bao
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
Marynata do mięsa:
- 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g wieprzowego schabu
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- kawałek imbiru ok. 3 cm
- 1/2 papryczki chili
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżki posiekanego szczypioru z dymki
- olej arachidowy do smażenia
- olej sezamowy
Wykonanie:
Schab kroimy w paski. W miseczce mieszamy składniki marynaty, wrzucamy mięso i marynujemy przez 30 minut.
Marchewkę i szalotkę obieramy. Marchewkę kroimy w słupki, a szalotkę w grube piórka. Czosnek, imbir i chili drobno siekamy.
Na woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim chili i imbir. Po chwili dodajemy mięso i smażymy, aż się zrumieni, wtedy dodajemy czosnek, marchewkę i szalotki. Smażymy przez 3 minuty, aż warzywa lekko zmiękną.
W misce mieszamy sos sojowy, wodę i mąkę kukurydzianą, wlewamy na patelnię i szybko mieszamy. Gdy zgęstnieje dodajemy orzeszki, smażymy przez minutę, posypujemy dymką, skrapiamy olejem sezamowym od razu podajemy.
mniam:)
OdpowiedzUsuńTaaak :D
Usuń