Najprostszy sos pieczarkowy
Dziś na blogu w roli głównej piękna, okrąglutka i bielutka pani pieczarka ! To najpopularniejszy i najczęściej jedzony na świecie grzyb. Pieczarki są uprawiane w pieczarkarnich - co ciekawe, Polska należy do grupy największych producentów tych grzybów na świecie. Cykl hodowlany trwa około sześciu tygodni. Pieczarki możemy także uprawiać w domu, stwarzając im odpowiednie warunki: odpowiednią temperaturę i ilość światła.
Dziś przygotowałam z tych grzybów najprostszy sos pieczarkowy, możemy go podać z pure z ziemniaków, z kaszą, z ryżem, z makaronem... czyli jak to lubi 😊.
Parę słów o pysznej pieczarce
Nie wiedzieć
czemu cały czas pokutuje u nas stwierdzenie, że grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych
i cenione są tylko za swoje walory smakowe. Otóż nic bardziej mylnego, dlatego dziś parę słów o pysznej i zdrowej pieczarce.
Pieczarki to najczęściej uprawiane i spożywane grzyby na świecie. Najbardziej popularne są: niewielka pieczarka biała i brązowa pieczarka portobello, która jest większa i ma intensywniejszy smak.
Pieczarki mają sporo prozdrowotnych właściwości, między innymi:
utrudniają rozwój komórek nowotworowych -liczne badania wskazują, że lektyny z pieczarek mogą być istotnym składnikiem leczenia wielu nowotworów. Obniżają także poziom
trójglicerydów i wspomagają pracę układu odpornościowego. Warto też wspomnieć, że neutralizują przykry zapach czosnku.
Wartość odżywcza gotowanych
pieczarek (w 100 g)
- Wartość energetyczna (kcal) 28
- Tłuszcz 0,5 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,2 g
- Sód 2 mg
- Potas 356 mg
- Węglowodany 5 g
- Błonnik 2,2 g
- Cukry 2,3 g
- Białko 2,2 g
- Kwas askorbinowy 4 mg
- Wapń 6 mg
- Żelazo 1,7 mg
- Witamina D 8 IU
- Witamina B6 0,1 mg
- Magnez 12 mg
- Fosfor 130 mg
W większości przypadków jemy pieczarki po obróbce cieplnej, choć są i zwolennicy jedzenia pieczarek na surowo. Można je pokroić bardzo cieniutko w plasterki i wykorzystać do zrobienia carpaccio lub sałatki. Trzeba jednak pamiętać, że surowe pieczarki są ciężkostrawne.
W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku.
Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Podrzucam jeszcze kilka pomysłów:
Najprostszy sos pieczarkowy
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 300 ml śmietany 18%
- 1 duża cebula
- natka pietruszki
- masło klarowane do smażenia
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki
Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu.
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, również wrzucamy na patelnię i smażymy przez 5 minut. Gdyby puściły dużo wody, odparowujemy na dużym ogniu.
Śmietanę wylewamy na patelnię, mieszamy i dusimy pieczarki pod przykryciem przez 10 minut. Solimy, pieprzymy, dodajemy natkę, mieszamy.
Agata, chciałam Ci podziękować, że ostatnio w Twoich przepisach dodajesz wartości typu sód, potas. Przy moich chorych nerkach to super ułatwienie! Chciałabym takie dane widziećjak najczęściej i chętnie jeszcze zawartość fosforu :) Ale dzięki i tak :)
OdpowiedzUsuńKasiu, bardzo się cieszę, że taka modyfikacja we wpisach przypadła Ci do gustu :). Cieszę się, że mogę Ci w jakiś sposób pomóc. Fosfor dodany :).
UsuńPani Agatko, czy Mascarpone zamiast śmietany albo Śmietanka 30 nada się? ☺️
OdpowiedzUsuń