Faszerowane pieczarki na grilla
W sklepach możemy kupić duże pieczarki z przeznaczeniem właśnie na grilla. Mają one duże kapelusze, które łatwo napełnimy różnymi farszami.
Zapraszam po przepis !
Zapraszam po przepis !
Parę słów o pysznej pieczarce
Nie wiedzieć
czemu cały czas pokutuje u nas stwierdzenie, że grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych
i cenione są tylko za swoje walory smakowe. Otóż nic bardziej mylnego, dlatego dziś parę słów o pysznej i zdrowej pieczarce.
Pieczarki to najczęściej uprawiane i spożywane grzyby na świecie. Najbardziej
popularne są: niewielka pieczarka biała i brązowa pieczarka portobello,
która jest większa i ma intensywniejszy smak.
Pieczarki mają sporo prozdrowotnych właściwości, między innymi:
utrudniają rozwój komórek nowotworowych -liczne badania wskazują, że lektyny z pieczarek mogą być istotnym składnikiem leczenia wielu nowotworów. Obniżają także poziom
trójglicerydów i wspomagają pracę układu odpornościowego. Warto też wspomnieć, że neutralizują przykry zapach czosnku.
Wartość odżywcza gotowanych
pieczarek (w 100 g)
- Wartość energetyczna (kcal) 28
- Tłuszcz 0,5 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,2 g
- Sód 2 mg
- Potas 356 mg
- Węglowodany 5 g
- Błonnik 2,2 g
- Cukry 2,3 g
- Białko 2,2 g
- Kwas askorbinowy 4 mg
- Wapń 6 mg
- Żelazo 1,7 mg
- Witamina D 8 IU
- Witamina B6 0,1 mg
- Magnez 12 mg
- Fosfor 130 mg
W
większości przypadków jemy pieczarki po obróbce cieplnej, choć są i
zwolennicy jedzenia pieczarek na surowo. Można je pokroić bardzo
cieniutko w plasterki i wykorzystać do zrobienia carpaccio lub sałatki. Trzeba jednak pamiętać, że surowe pieczarki są ciężkostrawne.
W
kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny
potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je
smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować
nimi jajka. Możliwości jest bez liku.
Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki !
Na blogu znajdziecie również inne pomysły na dania z grilla:
Faszerowane pieczarki na grilla
Grillowany ser halloumi z cukinią
Grillowany ser halloumi z warzywami
Grillowana ośmiornica
Grillowany ananas z szynką parmeńską
Kiełbaski na grilla
Pljeskavica czyli serbskie mielone
Grillowane bakłażany z fetą
Soulvaki z grillowanymi warzywami
Na blogu znajdziecie również inne pomysły na dania z grilla:
Faszerowane pieczarki na grilla
Grillowany ser halloumi z cukinią
Grillowany ser halloumi z warzywami
Grillowana ośmiornica
Grillowany ananas z szynką parmeńską
Kiełbaski na grilla
Pljeskavica czyli serbskie mielone
Grillowane bakłażany z fetą
Soulvaki z grillowanymi warzywami
-------------------------------------------------------------
Faszerowane pieczarki na grillaCzas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 6 dużych pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 40 g sera feta
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka oliwy + oliwa do posmarowania pieczarek
- 1 łyżka posiekanej natki
Wykonanie:
Czosnek obieramy, z papryczki usuwamy nasionka, wszystko dosyć drobno siekamy i wrzucamy do miseczki, fetę kroimy w drobną kosteczkę i wraz z natką, oliwą i przyprawami dodajemy do miski. Mieszamy.
Z pieczarek wykrawamy nóżki, możemy je posiekać i również wykorzystać do farszu.
Każdą pieczarkę malujemy z zewnątrz oliwą, kapelusz napełniamy farszem.
Jeśli pieczarki będziemy grillować na tradycyjnym grillu dobrze jest je zawinąć w folię aluminiową, natomiast jeśli będziemy je grillować na grillu elektrycznym czy też na patelni grillowej nie ma takiej potrzeby.
Fajny dodatek na grilla :)
OdpowiedzUsuńPrawda, że pyszności ? :)
UsuńDla mnie to 1 z dań głównych
UsuńWyglądają wspaniale. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam do zrobienia :)
UsuńAgata, fajny blog, czytaelnie prowadzony wraz z ciekawymi propozycjami :)
OdpowiedzUsuńPomysł na pieczarki jest mega, wykorzystam go niebawem, Dodaję Twój blog do obserwowanych. Pozdrawiam.
Kasiu, witaj w moich progach ! Dziękuję za miłe słowo :) I zapraszam częściej.
Usuńwspaniała propozycja na grilla Agata:) wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńReniu, serdecznie zachęcam :)
UsuńJa zamiast fety dodałem pokrojoną w kostkę i obsmazona na maselku pierś z kurczaka i na koniec pisypalem mozarella
OdpowiedzUsuńOoo jak pysznie :).
UsuńJak jeszcze o pieczarkach.duża pieczarka małe jajko do podsmazonej pieczarki wbija jajko w piekarniku lub na patelni koniecznie pod przykryciem do siecia bialka
UsuńBrzmi bardzo apetycznie :).
Usuń