Karmelizowany rabarbar
Dziś na blogu w roli głównej pan rabarbar ! W końcu maj to najlepszy dla niego czas. W dzisiejszym wpisie parę słów o właściwościach rabarbaru, o tym czy jest on owocem czy raczej warzywem, a także jak prosto jest przygotować karmelizowany rabarbar. Będzie on pysznym dodatkiem do różnego rodzaju ciast, deserów czy też lodów.
Zapraszam 😘.
Rabarbar - owoc czy warzywo
Rabarbar potocznie uważany jest za owoc, ponieważ z reguły używamy go do przygotowania słodkich dań - chociaż ja przygotowałam z rabarbarem zapiekane pulpeciki wieprzowe - też było pysznie. Ale tak naprawdę to wykorzystujemy głównie go do ciast czy kompotów. Otóż nic bardziej mylnego ! Rabarbar inaczej nazywany rzewieniem, jest rośliną, która należy do rodziny rdestowatych i jest warzywem, które pochodzi z rejonów Azji. W Europie pojawił się w XVI w. dzięki Marco Polo, ale jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku.
Do gotowania używamy części liści, które nazywamy ogonkami liściowymi. Mają kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im rabarbar jest bardziej czerwony, tym ma słodszy smak. I właśnie dlatego pojawiają się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem czy jednak może owocem.
Rabarbar jest warzywem mało kalorycznym, bogatym źródłem witaminy C i błonnika. Zawarte w nim substancje pozwolą pozbyć się toksyn z naszego organizmu. Ponadto rabarbar zawiera składniki, które skutecznie łagodzą skutki stresu i zapobiegają jego powikłaniom.
Jednak w spożywaniu rabarbaru należy zachować umiar, ponieważ zawiera duże ilości szczawianów, które wiążą wapń i usuwają go z organizmu. Nadmiar szczawianów utrudnia przyswajanie niektórych substancji przez organizm, dlatego rabarbaru powinny unikać osoby chore na nerki i reumatyzm.
Składniki odżywcze (w 100 g)
- 9 kcal - 36 kJ
- Węglowodany 4.6 g
- Błonnik 3.2 g
- Witamina C 9 mg
- Sód 2 mg
- Potas 136 mg
- Wapń 52 mg
- Fosfor 24 mg
- Magnez 13 mg
- Żelazo 0.6 mg
- Cynk 0.13 mg
- Miedź 0.05 mg
- Mangan 0.16 mg
- Jod 2.3 mg
Tak jak wspomniałam powyżej z rabarbaru przygotowujemy głównie słodkie potrawy: różnego rodzaju ciasta: drożdżowe, kruche, serniki; desery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa (klik).
Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa:
Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem
Kompot z rabarbaru
Lemoniada z rabarbaru
Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa:
Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem
Lemoniada z rabarbaru
-------------------------------------------------------------
Karmelizowany rabarbar
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
Karmelizowany rabarbar
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 150 g cukru
- 2 łyżki wody lub soku z cytryny
- 5 łodyżek rabarbaru
- 1 łyżeczka kardamonu
Rabarbar kroimy w plastry. Na suchą patelnie wsypujemy 150 g cukru i dodajemy wodę lub sok. Podgrzewamy nie mieszając na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a potem zacznie karmelizować i będzie miał złotawy kolor. Pod koniec trzeba pilnować, żeby karmel się nie przypalił, bo będzie miał gorzkawy smak. Do karmelu dodajemy pokrojony rabarbar i kardamon. Smażymy, aż rabarbar puści trochę soku i lekko zmięknie. Odstawiamy na bok i studzimy.
Komentarze
Prześlij komentarz