Omlet ze szparagami i chili
Cały czas trwa szparagowy karnawał kulinarny ! Gdzie się nie obejrzymy tam... szparagi 😍. O słusznie, bo są zdrowe i niskokaloryczne. Korzystajmy więc, bo sezon na te pyszne i hodowane w Polsce warzywa nie trwa długo. Zielone szparagi, to moja ulubiona odmiana i dziś zapraszam Was na kolejną odsłonę przygotowanego na ich bazie dania, czyli przed Wami omlet ze szparagami i chili.
Smacznego !
Parę słów o szparagach
Szparagi to rośliny z rodzaju szparagowatych, a nazwa wywodzi się od greckiego słowa asparagus, czyli młody pęd. Najbardziej popularne są dwie odmiany: biała i i zielona. Białe szparagi są nieco grubsze, twardsze i delikatniejsze w smaku, przed gotowaniem należy je obrać. Swój kolor zawdzięczają temu, że rosną pod ziemią i nie wytwarzają żadnego barwnika. Drugą odmianą są szparagi zielone - zdecydowanie wolę tę odmianę - , które rosną ponad ziemią, są zdecydowanie cieńsze i wyraziste w smaku niż te białe. Poddajemy je obróbce cieplnej bez obierania, dlatego zawierają więcej składników odżywczych niż białe.
Za co kochamy szparagi ? Przede wszystkim to warzywo bardzo niskokaloryczne i posiadające niski indeks glikemiczny, a także lekkostrawne. Poprawia pracę układu trawiennego, jest moczopędne, zwiększa krzepliwość krwi i zapobiega pękaniu naczyń włosowatych. Natomiast z umiarem powinny go traktować osoby mające problemy z nerkami, ponieważ zawierają związki purynowe. Szparag zawiera sporą dawkę kwasu foliowego, błonnika, witaminę C i E oraz beta karoten. Szparagi uważane też są za naturalny afrodyzjak.
Wartości odżywcze ( w 100 g)
- Kalorie 20 kcal / 84 kJ
- Białko 2,20 g
- Tłuszcz ogółem 0,12 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone 0,04 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,05 g
- Kwasy tłuszczowe omega-3 0,01 g
- Kwasy tłuszczowe omega-6 0,04 g
- Węglowodany 3,88 g
- Błonnik pokarmowy 2,1 g
- Witamina A 756 I.U.
- Witamina E 1,13 mg
- Witamina K 41,6 µg
- Witamina C 5,6 mg
- Witamina B1 0,143 mg
- Witamina B2 0,141 mg
- Witamina B3 (PP) 0,978 mg
- Witamina B6 0,091 mg
- Kwas foliowy 52 µg
- Kwas pantotenowy 0,274 mg
- Wapń 24 mg
- Żelazo 2,14 mg
- Magnez 14 mg
- Fosfor 52 mg
- Potas 202 mg
- Sód 2 mg
- Cynk 0,54 mg
- Miedź 0,19 mg
- Mangan 0,16 mg
- Selen 2,3 µg
- Fitosterole 24 mg
Szparagi na talerzu
Świeże polskie szparagi goszczą na naszych talerzach od końca kwietnia do mniej więcej końca czerwca. Najbardziej popularne są te gotowane i polane masłem z tartą bułką, ale to pyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić z nich risotto, podać z makaronem, upiec w pizzy... Możliwości jest bez liku 😍.
Na blogu znajdziecie parę inspiracji jak je przygotować:
Proporcje dla 1 osoby
Czas wykonania: 15 minut
Składniki:
- 2 wiejskie jajka
- 6 zielonych szparagów
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chili
- sklarowane masło do smażenia
- sól
- pieprz
- natka do posypania
Wykonanie:
Czosnek obieramy i siekamy, z chili wyjmujemy pestki i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy czosnek i chili przez 3 minuty.
Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki, główki odcinamy i odkładamy na bok, szparagi kroimy w centymetrowe kawałki i przesmażamy razem z czosnkiem.
W misce rozkłócamy jajka, solimy je i pieprzymy. Jajka wylewamy na szparagi, układamy na nich główki szparagów, patelnię przykrywamy i smażymy omlet, aż jajka się całkowicie zetną.
Przed podaniem omlet posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Uwielbiam warzywne omlety. Niesamowicie zdrowy i pożywny posiłek. W takiej wersji ze szparagami i chili nigdy nie próbowałam. Jeśli tylko uda mi się kupić szparagi to na pewno przygotuję. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńDuet szparagi i chili jest bardzo smakowity :).
UsuńSerdecznie zapraszam do wypróbowania.
Jaki masz fajny blog, uwielbiam szparagi a tu tyle przepisów. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDanusiu dziękuję bardzo za miłe słowo :)
UsuńOmlet prezentuje się rewelacyjnie :) warzywne są najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńTeż jestem takiego zdania :)
UsuńTo ja poproszę z dostawą do domu taki omlecik... :)
OdpowiedzUsuńNie ma problemu, gdzie mam dostarczyć ? :)
Usuń