Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską
Wiadomo - maj jest miesiącem szparagów ! Jesteśmy jednym z potentatów jeśli chodzi o produkcję szparagów, a z roku na rok rośnie liczba ich konsumentów. Ja mam szczęście mieszkać w okolicy Gospodarstwa Rolnego Ludwik Majlert, które zajmuje się produkcją szparagów. W sezonie codziennie można kupić tu szparagi prosto z pola, świeżutkie, jędrne i bardzo smaczne.
Korzystajmy więc z sezonu szparagowego; zapraszam po parę słów na temat tego zdrowego i pysznego warzywa, a także po przepis, który znajdziecie też na filmiku.
Parę słów o szparagach
Szparagi to rośliny z rodzaju szparagowatych, a nazwa wywodzi się od greckiego słowa asparagus, czyli młody pęd. Najbardziej popularne są dwie odmiany: biała i i zielona. Białe szparagi są nieco grubsze, twardsze i delikatniejsze w smaku, przed gotowaniem należy je obrać. Swój kolor zawdzięczają temu, że rosną pod ziemią i nie wytwarzają żadnego barwnika. Drugą odmianą są szparagi zielone - zdecydowanie wolę tę odmianę - , które rosną ponad ziemią, są zdecydowanie cieńsze i wyraziste w smaku niż te białe. Poddajemy je obróbce cieplnej bez obierania, dlatego zawierają więcej składników odżywczych niż białe.
Za co kochamy szparagi ? Przede wszystkim to warzywo bardzo niskokaloryczne i posiadające niski indeks glikemiczny, a także lekkostrawne. Poprawia pracę układu trawiennego, jest moczopędne, zwiększa krzepliwość krwi i zapobiega pękaniu naczyń włosowatych. Natomiast z umiarem powinny go traktować osoby mające problemy z nerkami, ponieważ zawierają związki purynowe. Szparag zawiera sporą dawkę kwasu foliowego, błonnika, witaminę C i E oraz beta karoten. Szparagi uważane też są za naturalny afrodyzjak.
Wartości odżywcze ( w 100 g)
- Kalorie 20 kcal / 84 kJ
- Białko 2,20 g
- Tłuszcz ogółem 0,12 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone 0,04 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,05 g
- Kwasy tłuszczowe omega-3 0,01 g
- Kwasy tłuszczowe omega-6 0,04 g
- Węglowodany 3,88 g
- Błonnik pokarmowy 2,1 g
- Witamina A 756 I.U.
- Witamina E 1,13 mg
- Witamina K 41,6 µg
- Witamina C 5,6 mg
- Witamina B1 0,143 mg
- Witamina B2 0,141 mg
- Witamina B3 (PP) 0,978 mg
- Witamina B6 0,091 mg
- Kwas foliowy 52 µg
- Kwas pantotenowy 0,274 mg
- Wapń 24 mg
- Żelazo 2,14 mg
- Magnez 14 mg
- Fosfor 52 mg
- Potas 202 mg
- Sód 2 mg
- Cynk 0,54 mg
- Miedź 0,19 mg
- Mangan 0,16 mg
- Selen 2,3 µg
- Fitosterole 24 mg
Szparagi na talerzu
Świeże polskie szparagi goszczą na naszych talerzach od końca kwietnia do mniej więcej końca czerwca. Najbardziej popularne są te gotowane i polane masłem z tartą bułką, ale to pyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić z nich risotto, podać z makaronem, upiec w pizzy... Możliwości jest bez liku 😍.
Na blogu znajdziecie parę inspiracji jak je przygotować:
Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńska
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 125 g szynki parmeńskiej
- 1 cytryna
- oliwa z oliwek EV
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- świeży tymianek
Wykonanie:
Szparagi myjemy i odłamujemy z nich stwardniałe końcówki. Końcówek nie wyrzucamy, możemy na nich ugotować wywar do zupy.
Na każdym plasterku szynki układamy po 3 szparagi i następnie delikatnie zwijamy je w ciasne ruloniki.
Cytrynę bardzo dokładnie myjemy i kroimy na ósemki.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, papier skrapiamy oliwą, układamyna nim zwinięte w ruloniki szparagi. Szparagi delikatnie malujemy oliwą. Pomiędzy szparagami układamy kawałki cytryny, wszystko pieprzymy i solimy.
Szparagi pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut.
Po upieczeniu posypujemy listkami tymianku i skrapiamy cytryną.
Komentarze
Prześlij komentarz