Kakaowe ciasto z rabarbarem
Dziś już weekend i pewnie będziecie mieli chwilę, żeby upiec sobie coś pysznego do sobotniej czy niedzielnej kawy. Serdecznie Wam polecam to kakaowe ciasto z rabarbarem, jest upieczone na bazie kruchego ciasta, w środku jako nadzienie mamy rabarbar, a na wierzchu przykryte jest bezową chmurką. Mówię Wam, słodka beza i kwaskowy rabarbar to przepyszny duet !
To kto jest chętny na kawałek ? 😍
Rabarbar - owoc czy warzywo
Rabarbar potocznie uważany jest za owoc, ponieważ z reguły używamy go do przygotowania słodkich dań - chociaż ja przygotowałam z rabarbarem zapiekane pulpeciki wieprzowe - też było pysznie. Ale tak naprawdę to wykorzystujemy głównie go do ciast czy kompotów. Otóż nic bardziej mylnego ! Rabarbar inaczej nazywany rzewieniem, jest rośliną, która należy do rodziny rdestowatych i jest warzywem, które pochodzi z rejonów Azji. W Europie pojawił się w XVI w. dzięki Marco Polo, ale jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku.
Do gotowania używamy części liści, które nazywamy ogonkami liściowymi. Mają kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im rabarbar jest bardziej czerwony, tym ma słodszy smak. I właśnie dlatego pojawiają się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem czy jednak może owocem.
Rabarbar jest warzywem mało kalorycznym, bogatym źródłem witaminy C i błonnika. Zawarte w nim substancje pozwolą pozbyć się toksyn z naszego organizmu. Ponadto rabarbar zawiera składniki, które skutecznie łagodzą skutki stresu i zapobiegają jego powikłaniom.
Jednak w spożywaniu rabarbaru należy zachować umiar, ponieważ zawiera duże ilości szczawianów, które wiążą wapń i usuwają go z organizmu. Nadmiar szczawianów utrudnia przyswajanie niektórych substancji przez organizm, dlatego rabarbaru powinny unikać osoby chore na nerki i reumatyzm.
Składniki odżywcze (w 100 g)
- 9 kcal - 36 kJ
- Węglowodany 4.6 g
- Błonnik 3.2 g
- Witamina C 9 mg
- Sód 2 mg
- Potas 136 mg
- Wapń 52 mg
- Fosfor 24 mg
- Magnez 13 mg
- Żelazo 0.6 mg
- Cynk 0.13 mg
- Miedź 0.05 mg
- Mangan 0.16 mg
- Jod 2.3 mg
Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa:
- Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem
- Tarta z rabarbarem
- Ciasto rabarbarowe z bezą
- Jogurtowe ciasto na razowej mące
- Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno
- Ciasto rabarbar truskawka
- Jogurtowe ciasto z rabarbarem
- Kruche ciasto rabarbarowe
- Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem
- Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką
- Muffiny z truskawkami rabarbarem
- Muffiny z rabarbarem
- Sernik z rabarbarem na zimno
- Jagielnik rabarbarowy
- Dżem rabarbarowy
- Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem
- Kompot z rabarbaru
- Lemoniada z rabarbaru
Kakaowe ciasto z rabarbarem
Czas przygotowania: 120 minut
Proporcje na formę o wymiarach 30 x 40 cm
Składniki
Na ciasto:
- 250 g zimnego masła
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Na piankę bezową:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka drobnego cukru
Nadzienie:
- 1000 g rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- bułka tarta
Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli, kakao i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut.
Rabarbar kroimy w plastry, wrzucamy do miski i zasypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy sok.
Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę o wymiarach 30 x 40 cm. Posypujemy je delikatnie bułką i układamy na nim rabarbar. Oprószamy kardamonem i cynamonem.W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści. Gdy masa jest już lśniąca wykładamy ją na rabarbar. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalnika.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut.
Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym.
Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym.
jakie pyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;), beza i rabarbar to pyszny duet !
Usuń